Venemaa majandusministeerium hoiatab: tuleva aasta majanduskasv tuleb oodatust väiksem

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli torn.
Kremli torn. Foto: SCANPIX

Venemaa majanduse kasvutempo võib tuleval aastal jääda väiksemaks kui seni loodetud ning sisemajanduse kogutoodangu kasv võib tulla vaid 3-3,2 protsenti, hoiatas Venemaa majandusministeerium valitsuse nõupidamiseks ettevalmistatud kirjas.

Majandusministeerium langetas 10.detsembril 2013. aasta majanduskasvu ootust 3,6-3,7 protsendi tasemele ning möönis, et jätkuvate negatiivsete tendentside ilmnemisel on võimalik prognoosi uus langetamine, vahendab lenta.ru.

Täna teatas ministri asetäitja Andrei Klepatš, et  novembris kasvas riigi majandus aasta varasemaga võrreldes 1,9 protsenti. Seejuures aeglustus kasv kuuendat kuud järjest.

Selle aasta esimeses kvartalis oli majanduskasv 4,9 protsenti, teises kvartalis 4 protsenti ja kolmandas 2,9 protsenti.

Klepatš märgib kirjas, et majanduskasvu aeglustumist mõjutavad mitmed tegurid. Nende seas ikaldus, mis vähendas sisemajanduse kogutoodangut kolmandas kvartalis 0,3 protsendipunkti võrra;  oktoobri- ja novembrikuu soojade ilmade tõttu vähenenud nõudlus Venemaa nafta ja gaasi järele ning  aasta teisel poolel toimunud reaalpalga kasvu pidurdumine, mis mõjutas jaekaubandust.

Oktoobri alguses teatas majandusministeerium, et vaid 4-4,5-protsendilise majanduskasvu korral suudetakse eelarves sotsiaalseid kohustusi ja laekumisi tasakaalus hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles