Šveitsi keskpankur: lähitulevik on kõike muud kui särav

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi Panga peahoone Bernis
Šveitsi Panga peahoone Bernis Foto: Wikimedia

Šveitsi majandus näitab pärast äkilist langust stabiliseerumise märke, kuid lähitulevik on kõike muud kui särav ja 2010. aasta tuleb väga keeruline.


«Šveitsis võib esimesi märke stabiliseerumisest märgata siin ja seal, sisemajanduse koguprodukti langus peaks lähitulevikus vaikselt vähenema,» rääkis Šveitsi Rahvuspanga president Jean-Pierre Roth AFP vahendusel.

«Kuid langustrendi tegelik ümberpöördumine ilmselt enne järgmist aastat ei toimu ja taastumisest saab aeglane protsess, kuna praegused raskused muutusid enam kui tsüklilisteks,» rääkis ta täna Bernis panga aastakoosolekul.

Ekspordist sõltuvat Šveitsi võib majandusministeeriumi prognooside järgi tänavu tabada 2,2-protsendine majanduslangus, 2010. aastal võiks oodata kerget kosumist.

Roth hoiatas samas, et praeguse kriisi põhjustanud tegurid (ülemäärane laenu võtmine ja madalad intressimäärad) on samad, mida nüüd kasutatakse majanduse stimuleerimise vahenditena.

Rothi sõnul ennustab keskpank 2009. aastaks SKP 2,5-protsendist langust, mis oleks suurim pärast 1975. aastat.

«Eksport, mis tavaliselt on meie majanduse veduriks, püsib jätkuvalt nõrgana ja usalduse nappus ettevõtluses surub investeerimisnõudlusele,» rääkis pangajuht portaali Swissinfo vahendusel.

Rothi kinnitusel on pank astunud «järske ja otsustavaid» samme rahapoliitika lõdvendamiseks, tuues esile 3-kuulise intressimäära alandamise 0,25 protsendi tasemele eesmärgiga peatada frangi tugevnemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles