Parts: lendurite streigiähvardus on vastutustundetu ja läbimõtlemata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Priit Simson.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles BNS-ile, et liinilendurite assotsiatsiooni (ELA) streigiteade Estonian Airile tundub talle läbimõtlemata ja vastutustundetuna.

Parts ütles, et ta loodab, et tööandja ja töövõtja läbirääkimised jätkuvad ning jõuavad tulemusele.

«See tundub hästi läbimõtlemata ja ma isegi ütleksin vastutustundetu, ultimatiivne käitumisakt olukorras, kus on üldteada, et ettevõte vajab tõsist ümberstruktureerimist,» kommenteeris Parts liinilendurite assotsiatsiooni teadet streigi kohta.

«Minu tungiv soov ja palve või nõue on, et ettevõte selgitaks kõigile Eesti reisijatele olukorda, juhul kui kokkulepet ei sünni,» ütles Parts. Reisijad võiksid nii Eestis kui ka mujal olla olukorrast informeeritud, kui Estonian Airi lennud jäävad streigi tõttu toimumata.

«Ettevõte vajab tõsist ümberstruktureerimist ja siin on vaja kogu töökollektiivi panust,» ütles Parts.

«On vaja, et nad mõistaksid seda konteksti, mida saab otsustada ettevõte, millised on aktsionäri võimalused.»

«Kui ametiühing streigiga ähvardab, vähendab see tõenäosust, et ümberstruktureerimine on võimalik,» ütles Parts.

Parts selgitas, et valitsus peab Euroopa Komisjoniga konsultatsioone võimaliku riigiabi osas Estonian Airi ümberstruktureerimiseks. «Siin midagi kindlat ei ole,» ütles Parts.

Valitsus otsustas küll anda Estonian Airile jupikaupa 8,3 miljonit eurot lühiajalist laenu, kuid see ei tähenda Partsi sõnul, et Euroopa Komisjoni konkurentsipeadirektoraat annab Estonian Airi ümberstruktureerimiseks vajaliku riigiabi kohta positiivse otsuse.

Reedel tööandjale edastatud streigiteate kohaselt alustab Eesti Liinilendurite Assotsiatsioon (ELA) 7. jaanuari hommikul kell 5.30 streiki kollektiivlepingu sõlmimiseks. Estonian Airi teatel tuli ettevõttele liinilendurite assotsiooni (ELA) streigiteade täieliku üllatusena.

Assotsiatsiooni teatel on streigi põhjuseks kollektiivlepingu ülesütlemine Estonian Airi poolt 9. augustil 2012, mis jõustub kuue kuu möödudes ehk 9. veebruaril 2013.

Läbirääkimised kollektiivlepingu osas toimuvad riikliku lepitaja vahendusel. Riikliku lepitaja kohusetäitja tegi liinilendurite assotsiatsioonile korduvalt ettepanekuid kohtumiseks kollektiivlepingu osas, näiteks 29. novembril 2012 ja nädal hiljem, kuhu ELA esindajad kohale ei ilmunud, seisab lennufirma vastuses streigiteatele.

Järgnevalt tehti ELA-le ettepanek kohtuda 9. jaanuaril 2013, millele pilootide esindus paraku reageerinud pole, märgib Estonian Air oma teates. ELA esimees Rauno Menning kommenteeris BNS-ile, et kõnealune kuupäev on lendurite jaoks «väga hilja».

Estonian Airi juhatuse esimehe Jan Palméri sõnul tänases olukorras, kus üritatakse Estonian Airi jätkusuutlikkuse suunas pöörata, ei ole streik selgelt konstruktiivne samm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles