Ergo: riik pole meile võimalust andnud

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötute arv kasvab...
Töötute arv kasvab... Illustratsioon: Urmas Nemvalts.

Ergo Elukindlustus töötuks jäämise kindlustust ei paku. Pole seda ka kunagi kaalunud, sest kuna riik on selle kohustuse endale võtnud, on erafirmad sellega võimalusest ilma jäetud.

ERGO Elukindlustuse riskihindaja Aleksei Datskovski, mis põhjustel ei kindlusta ERGO Eestis töötuks jäämise vastu?

Töötuks jäämise vastu pole võimalik kindlustada, sest puudub võimalus hinnata riske, kuna siin on liiga palju subjektiivseid muutujaid.

Kas mõnes riigis, kus te tegutsete, taolist toodet pakutakse?

Ei. Aga on maid, kus see üleantud erasektorile täielikult või osaliselt (osa USAst, Kanada). Meil on see riigi valdkond täielikult ja samas ulatuses topeltkindlustust tavaliselt ei pakuta. Selle kindlustuse eesmärk on võimaldada töötajale teha kõik enda poolt sõltuv, et uut töökohta leida - ehk see ei ole ainult osaline sissetuleku kaotuse kompensatsioon, vaid terve kompleks, mis annab inimestele kohandada enda teadmisi ja oskusi vastavalt tööturu vajadustele.


Kas taolist toodet on ka Eestis kaalutud?

Ei.

Kui hüpoteetiliselt taolisest kindlustusest rääkida, mis
tingimustel see mõeldav oleks?

Kui riik selle vastutuse endale võttis, siis peab ta seda ka kandma. Erasektorile pole siin võimalust antud.


Milliseid kindlustusi pakute, mis leevendavad töötuks jäänud inimese rahalist seisu?

See, et võtta töötuna kasutusele täiendavad rahalised vahendid, eeldab, et varasemalt on inimene asunud sääste koguma, nt kogumiskindlustusega. Sel juhul on võimalik kogutud rahasid osaliselt kasutada ka lepingu kestel. Kahjuks on sääste kogunud inimesi vähem kui neid, kes seda teinud ei ole. Ja kui varem on loodetud iseendale, siis tuleb seda teha ka raskustega silmitsi olles. Teine võimalus on olemasolevat lepingut muuta vastavalt vajadustele ja võimalustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles