Eesti Energia tootis uues tehases esimese barreli põlevkiviõli

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene põlevkiviõli proov.
Esimene põlevkiviõli proov. Foto: Eesti Energia

Eesti Energia teatas, et käivitas Narva lähedal Auveres edukalt esimese uue põlvkonna Enefit280 õlitehase ning tootis esimese barreli põlevkiviõli. 

Enne seadmete koormuse tõstmist tehakse süsteemile täielik ülevaatus ning alles seejärel alustatakse tehases samm-sammult suuremate koguste õli tootmist. Uue õlitehase rajamisse on tänaseks investeeritud 206  miljonit eurot.

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive ütles novembri lõpus Postimehele, et kuigi ettevõte lootis tänavu eest tehases toota 50 000 tonni põlevkiviõli, ei ole uut õlitehast suudetud tööle panna tehnoloogiliste probleemide tõttu, mistõttu lükkub see uude aastasse. Ekspertide hinnangul tähendab üks kuu tehase seisuaega umbes nelja miljoni eurost kulu.

«Täna on õige hetk öelda, et uus tehnoloogia kui selline töötab,» ütles Eesti Energia juhatuse liige ja kütuste valdkonna juht Harri Mikk.

Enefit280 põlevkiviõli tehases kasutatav tehnoloogia on Eesti Energia väitel senisest efektiivsem, keskkonnasõbralikum ning tehas suurema ühikvõimsusega kui ettevõtte senised tootmisseadmed. Käivitusmeeskonda kuulusid insenerid nii Eesti Energiast kui ka seadmeid tarninud ettevõtetest.

«Sellise mastaabiga tehase käivitamine on keerukas protsess. Viis kuud, mis jäid tehase mehhaanilise valmimise ja esimese põlevkiviõli vahele, on uue tehnoloogia juurutamise mõttes lühike aeg,» ütles Harri Mikk.

Kuumkäivituse käigus viidi juba mehaaniliselt valmis ja süsteemide kaupa «tühjalt» testitud tehas stabiilsele tootmisrežiimile. Kuumkäivituse alguses kuivatati ja puhastati süsteemid õli põletamisel saadavate suitsugaaside ja auruga. Seejärel lisati protsessi põlevkivi, et hakkaks tekkima ka protsessi toimimiseks vajalik tahke soojuskandja  tuhk. Kuumkäivituse viimaseks etapiks on tehase võimsuse tõstmine projekteeritud parameetriteni.

Eesti Energia alustas esimese uue põlvkonna tehnoloogiat kasutava Enefit280 õlitehase ehitust 2010. aasta kevadel ja tööd kestsid kaks aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles