EAS laseb 83 000 euro eest hinnata Eesti konverentsiturismi potentsiaali

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Hirvoja.
Martin Hirvoja. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) koostöös Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ja Eesti Konverentsibürooga  lasevad uurida Eesti potentsiaali konverentsiturismi sihtkohana. Uuringu hanke maksumus on 83 025 eurot, selle tulemused peaksid selguma tuleva aasta keskpaigaks.

Uuringu aluseks võeti Eesti konverentsikorraldajatelt kogutud hinnangud, mis tõdevad, et peamisteks põhjusteks, miks Eestis vähe rahvusvahelisi üritusi korraldatakse, on harvad ja vähesed lennuühendused ning suuremate, multifuntsionaalsete näitusepindadega konverentsikeskuste ja pidulike vastuvõttude korraldamiseks sobivate kohtade puudumine.

«Seetõttu ootame uuringust vastust küsimusele, kas suuremate ja paljude võimalustega konverentsikeskuse juurdeehitamine lahendaks kitsaskoha ning kuidas see end ära majandama panna,» ütles EASi juhatuse liige Martin Hirvoja.

«Ootame selget hinnangut Eesti turupositsioonile konverentside sihtkohana ning võimalustele seda tõsta, sest näeme konverentsiturismi lahendusena Eesti turismi tugeva sesoonsuse leevendamiseks. Turism on Eestis väga oluline majandusharu ning selle sektoriga nii otseselt kui kaudselt seotud inimestele ja kogu Eesti majandusele tervikuna on oluline tagada turismisektori kõrge käive aastaringselt,» selgitas Hirvoja.

Uuringus analüüsitakse rahvusvahelisi konverentsi- ja messiturismi turutrende, konkurentsisituatsiooni, Eesti positsiooni ja potentsiaali, Eesti vaatevinklist lähtuvalt optimaalseima konverentsi- ja messikeskuse rajamist lähtuvalt majandusanalüüsist ning vajadust täiendavate investeeringute ja arenduste kaasamiseks.

Uuringu läbiviimiseks korraldati hange, mille võitis konsultatsioonibüroo The Right Solution Ltd. Suurbritaaniast. Hanke maksumus on 83 025 eurot ning uuringu tulemused peaksid selguma tuleva aasta keskpaigaks.

Eesti Konverentsibüroo tegevjuhi Kadri Karu sõnul on suurema arvu konverentsituristide Eestisse meelitamine oluline, kuna tegemist on külalistega, kes kulutavad tavaturistidega võrreldes tunduvalt enam.

Eesti konverentsisektor näitab tugevat kasvutrendi: Eesti Konverentsibüroo statistika järgi korraldati Eestis 2011. aastal 565 rahvusvahelist konverentsi, millel osales 68 112 delegaati. Aasta varem korraldati rahvusvahelisi konverentse 278 delegaatide arvuga 37 556 inimest. 2012. aasta andmed selguvad veebruari alguseks, kuid prognoosid näitavad 10 protsendilist kasvu võrreldes 2011. aastaga.

Rahvusvahelise konverentsiturismi erialaorganisatsiooni ICCA (International Congress and Convention Association) edetabelis hoiab Eesti 154 konverentsiriigi hulgas 41. kohta, edestades teisi Balti enam kui kümne kohaga.Linnade arvestuses tõusis Tallinn käesoleval aastal 22 kohta, saavutades  43. positsiooni selliste suurte konverentsilinnade nagu Moskva, New Yorgi, Dubai ja Glasgow’ ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles