Poola tahab pürgida IMFi plaatinaklubisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Дональд Туск
Дональд Туск Foto: Raigo Pajula

Eestis visiidil viibiv Poola peaminister Donald Tusk selgitas pärast eilset kohtumist Andrus Ansipiga, et kuigi Poola majanduse seisukord on üsna hea, taotlevad nad Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) paindlikku laenu, stabiliseerimaks veelgi oma rahvusvaluutat.


«Zlott sattus n-ö spekulantide rünnakute alla,» selgitas Tusk rahvusvaluuta varasemat olukorda pressikonverentsil. Sel kuul on zlott taas tõusnud ja püsib stabiilne.



IMFi eriline paindlik krediit, mis on mõeldud heas majanduslikus olukorras olevatele riikidele – kokku viiele riigile maailmas ehk ühele igas maailmajaos – oleks Poolale suureks abiks, kinnitas ta. Tuski sõnul on Poolale tähtis olla selles n-ö stabiilses plaatinaklubis, kellele IMF erilist krediiti lubab.



Ansip ja Tusk rääkisid kohtumisel ka energeetikaküsimustest ja kinnitasid, et uue Ignalina tuumajaama ehitamine venib liigselt ning selles vallas on kavas peatselt ühine kohtumine koos Läti ja Leedu partneritega. Lisaks koostööle Ignalinas plaanib Poola ehitada veel kaht tuumajaama.



Valitsusjuhid kinnitasid ka kahe riigi jätkuvalt häid suhteid ja tihedat läbikäimist. «Te olete väike, vapper ja innovatiivne rahvas,» kiitis Tusk eestlaste mainet Poolas. Ta õnnitles Eestit ka sel puhul, et oleme paljudes küsimustes Poolast ees ja ilmselt liitume eurotsooniga varem.



Poola peaminister Donald Tusk kuulub Kodanike Platvormi parteisse, mis võitis 2007. aasta sügisel sealsed parlamendivalimised. Homme kohtub Tusk president Toomas Hendrik Ilvesega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles