Pole kedagi, kes ajaks pahalase arvutist välja

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti.
Arvuti. Foto: Elmo Riig / Sakala
Eile riigi infosüsteemide arenduskeskuses (RIA) aset leidnud arvutiviiruste levikut puudutanud vestlusringis selgus, et Eestis puuduvad firmad, kes aitaksid tavalisel kasutajal arvutisse pugenud pahalase eemaldada.

CERT Eesti juht Hillar Aarelaid tuletas vestlusringis meelde, et kunagi seisis K-arvutisalongi letil hinnakiri, kus oli märgitud ka viiruse eemaldamise teenus ja see maksis 450 krooni. «Nad vahetasid kaubamärki ja kahjuks see hinnakiri kadus sealt ära,» sõnas ta.

Lisaks K-arvutisalongile on üritajaid olnud teisigi, teadis Aarelaid, kuid tänaseks on kõik areenilt lahkunud. «Selle majandustõusu ajal kadus huvi selle vastu. Oli viirusega arvuti, läksid poodi, ostsid uue ja korras,» pakkus ta välja ühe selgituse viirusetõrjujate lühikesele elueale.

Teine põhjus võib peituda töö keerukuses ja teenuse üsna soolases hinnas – et viirus arvutist välja saada ja seejuures kõik andmed kahjustamata kätte saada, on vaja eksperdi kätt ja töö võtab aega tunde ning lõpparve võib küündida tuhandete kroonideni. Nii ongi ehk lihtsam ja odavamgi uus kõvaketas või arvuti soetada.

Aarelaiu sõnul on viiruste eemaldamise teenusega seotud küsimus kui muna-kana probleem. «Seda teenust ei ole, sellepärast, et keegi seda osta ja seda ei osta sellepärast, et keegi ei paku seda,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles