Danske: kinnisvarapensionil peaks olema kindel kontroll

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Vanajuur
Tõnu Vanajuur Foto: Peeter Langovits/Postimees

Danske Banki ettevõtete panganduse divisjoni direktori Tõnu Vanajuure sõnul on kinnisvarapensioni idee elanikkonna vananemist arvestades arutlemist vääriv mõte, kuid se tuleb tõsiselt läbi mõelda ning teenus peab olema tõsise järelevalve all.

Vanajuure sõnul on oluline, milline see süsteem hakkaks välja nägema.

Vanajuur märkis, et ideena on kinnisvarapension armas mõte, sest II samba pensionifondide maht  ei ole võrreldav kohustustevaba kinnisvara hulgaga. Samas nõuab see tõsist sisulist läbimõtlemist, milline see süsteem välja nägema hakkaks. «Teenus peab kindlasti olema sisulise järelevalve kontrolli all,» kinnitas ta.

«Pensionimaksed on sellised, kus pensionisaaja ei peaks selle pärast muretsema, et pensionipakkuja äkki ühel hetkel pillid kotti pakib ja ta pika ninaga jätab,» lausus Vanajuur.

Vanajuure sõnutsi ei ole kinnisvarapenisoni teemalisi sisulisi arutelusid peetud.

Teise olulise küsimusena tõi ta välja eestimaalaste jaoks olulise kultuurilise dilemma, kus vanemad oma kinnisvara lastele ei päranda. «Sisuliselt tähendab see, et mina ei küsi oma lastelt midagi ja ka nemad ei saa minult midagi,» rääkis Vanajuur. Selline suhtumine on aga meie kultuuriruumis harjumatu.

Samuti peaks kinnisvarapension saavutama mingi kriitilise mahu, väikses mahus üksikutele inimestele ei ole mõtet seda teenust turule tuua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles