Nordea soovitab julgelt investeerida

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea logo
Nordea logo Foto: SCANPIX

Eesti on tugeva majandusega riik ning rekordmadalate intressimäärade tõttu on hea aeg investeerimiseks nii turgudele kui ka reaalmajandusse, seda nii ettevõtete kui ka perede puhul, leiab Nordea panga peaökonomist Tõnu Palm.

Investeeringute mõttes oli 2012 väga hea aasta – eristume põhjanaabritest selgelt selle poolest, et meie investeeringud kasvasid jõuliselt. «Kui teeme erainvesteeringuid olukorras, kus mitmed meie konkurendid seda teha ei suuda, oleme olulises konkurentsi­eelises,» toonitas analüütik.

Kui 2014. aastal tekib globaalne nõudlus ja eksport hakkab kasvama, on Eesti tööstusel võimalus pakkuda konkurentsivõimelist teenust ja see võimaldaks saavutada konkurentidest kiiremat kasvu.

Aktsiatesse või võlakirjadesse investeerinud teenisid inflatsiooniga võrreldes märkimisväärset tootlust. Kes aga midagi ei teinud, nende raha kaotas väärtust.

«See 2,5 miljardit eurot, mis istub pankades nõudmiseni hoiustel, põleb,» ütles Palm. «Prognoosin, et analoogiline olukord kehtib veel kaks-kolm aastat,» lisas ta.

Ajalooliselt on negatiivne laenuintress kestnud reeglina väga lühikest aega ja tavaliselt on sellele järgnenud buum. Kui majandus paraneks oluliselt, viiks see kinnisvarahinnad üles.

Nordea analüütikute nägemuse kohaselt kujuneb 2013 üleminekuaastaks. Pank prognoosib euroala olukorra väga vaikset paranemist – euroala pöördub praegusest langusest väga nõrka kasvu, globaalmajandus hakkab aga elavnema alles 2014. aastal. «Meil on vaja üle elada veel järgmine aasta,» ütles Palm.

Analüütiku sõnul kahanevad järgmisel aastal investeeringud Põhjamaades, Eesti on suutnud kolmandas kvartalis kasvatada aga investeeringuid 12 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles