Swedbank: Tallinki tulemused selgelt alla ootuste

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Tallinki Superfast laevadest.
Üks Tallinki Superfast laevadest. Foto: Toomas Huik

Tallinki teise kvartali tulemused olid selgelt alla meie ootuste, lausus Swedbank Markets'i analüütik Marko Daljajev.

 
Tallinki teise kvartali müügitulu võrreldes eelmise aastaga langes 4,5 protsenti, samas kui tegevuskulud kasvasid. Kokkuvõtvalt tõi see ettevõttele 323 miljoni kroonise kvartalikahjumi.

Daljajevi sõnul olid Swedbanki ootused Tallinki müügitulu osas kõrgemad tegelikest tulemustest. 15-protsendiline reisijate arvu kasv teises kvartalis võrreldes eelmise aastaga andis põhjust eeldada tulubaasi kasvu, vaatamata oodatud kaubavedude tulude langusele, põhjendas ta. Tulud ühe reisija kohta reisijateveoga seotud tegevusvaldkondadest (piletimüük, kaupade ja teenuste müük pardal ja maismaal, majutuse müük) kahanesid teises kvartalis 12 protsenti võrreldes eelmise aastaga. Oluliselt toetas seda keskmise piletihinna (kogu piletitulu jagatud kogu reisijatearvuga) 20-protsendiline langus.

Daljajevi sõnul mõjub Tallinki väljavaatele soodsalt asjaolu, et nende pakutavad lühikruiisid on keskmisest soodsam puhkuse veetmise viis (võrreldes näiteks lõunamaareisidega). Majanduslikult raskemal ajal on reisimine üks esimesi kulukohti, millelt inimesed püüavad kokku hoida ja võivad otsustada vähem kuluka lähireisi kasuks näiteks Tallinki laevadel. Samuti, märkimisväärselt odavnenud masuudi hind maailmaturul ja langenud Euribor aitavad ettevõttel teises poolaastas aasta baasil võrreldes kulusid kokku hoida.

Suvi on traditsiooniliselt Tallinki jaoks kõrghooaeg, mille jooksul ettevõte teenib lõviosa oma kasumist. Daljajevi sõnul on ettevõtte juhtkonna ootus aasta lõpuks kasumisse jõudmise osas realistlik juhul, kui ettevõte suudab panna piiri müügitulu langusele. Tulud kaubavedudest Swedbanki hinnangul 2007/2008 aasta tasemetele lähiajal tagasi ei jõua, mistõttu on põhipanus reisijateveo tuludel.

Swedbank Marketsi hinnasiht Tallinkile on praegu ümbervaatamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles