Kredex: oleme kinnisvarapensioni arutanud võimaliku tulevikuteenusena

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Kredexi kommunikatsioonispetsialist Tarmo Seliste kinnitas, et ettevõttes on kinnisvarapensioni küsimust arutatud ja analüüsitud kui võimalikku teenust, mida tulevikus pakkuda.

Värske sotsiaalminister Taavi Rõivas pakkus tänases Postimehele antud intervjuus, et pensionäridel võiks olla ka kinnisvarapension ehk pensionilisa pensionäri oma kinnisvara tagatisel. Ning esimeses etapis võiks seda aidata korraldada kas või riiklik Kredex.

Esialgsete kavade kohaselt hakkaks KredEx Seliste sõnul pakkuma  eelkõige pärijateta ja üksikutele pensionäridele eluaseme tagasirenti ehk nö kinnisvarapensioni, kus laenudega koormamata kinnisvarale seatakse KredExi kasuks hüpoteek ning vara väärtusest lähtuvalt hakatakse kinnisvara omanikule maksma igakuist tasu.

Kliendil oleks võimalik saada esimene makse sihtotstarbeliselt näiteks 15 protsenti kogu väljamakstavast summast, et näiteks kinnisvara remontida. Järgnevalt saab klient igakuiseid makseid kuni lepingu lõppemiseni.

Kõik väljamaksed kajastatakse Seliste sõnul laenuna hüpoteegi saajale, mille summalt hakatakse arvestama ka intressi. Arvestuslik intressitulu tekib igakuiselt vastavalt väljamakstud laenule, raha laekub hüpoteegi realiseerimisel. Vara realiseerimisel saadav laenu ja kogunenud intressi summat või hüpoteegi summat ületav osa läheb Seliste sõnul kas pärijatele või nende puudumisel riigile või omavalitsusele.

Sõlmitud leping kehtib kuni kliendi surmani või lõpetatakse vara müümisel või poolte kokkuleppel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles