PwC kärpis maailmamajanduse kasvuootusi

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduse koha pealt on taevas endiselt pilves.
Majanduse koha pealt on taevas endiselt pilves. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

PwC värske ekspressülevaade on kärpinud maailmamajanduse kasvuootusi nii lõppeva kui algava aasta osas. Oodatust madalamaks jääb kasv suurematest riikidest Hiinas, Jaapanis, Indias, Brasiilias ja Venemaal.

Seevastu eurotsooni tänavuse aasta majanduslanguse negatiivset prognoosi on korrigeeritud varasemaga võrreldes pisut positiivsemas suunas.

Ülevaade on korrigeeritud euroala tänavuse aasta majanduslanguse prognoosi 0,2 protsendipunkti võrra positiivsemas suunas: -0,5 protsendile. Suurematest majandustest on positiivse majanduskasvu ootusega vaid Saksamaa (+1,0)  ja Prantsusmaa (+0,2), negatiivsed on prognoosid nii Itaalia (-2,1), Hispaania (-1,5) kui Hollandi (-0,9 protsenti) jaoks. Kreeka tänavune majanduslangus ennustatakse ulatuvat -6,5 protsendini.

Eurotsooni järgmise majanduskasvu hinnanguks on endiselt null protsenti.

Oodatust märkimisväärselt madalamaks jääb tänavune majanduskasv ka Jaapanis, Brasiilias, Venemaal ja Indias ning pisut madalamaks Hiinas ja Brasiilias. Sellest tulenevalt on PwC makromajanduse konsultatsioonigrupp vähendanud ka kogu maailma majanduse tänavuse ja järgmise aasta kasvuprognoose 0,1 protsendipunkti võrra: need on vastavalt 2,4 ja 2,7 protsenti.

Uuringutulemusi kommenteerinud PwC ärikonsultatsioonide osakonna juhi Teet Tenderi sõnul on eri kiirustel liikuv maailmamajandus tänane reaalsus «Prognooside korrigeerimine allapoole ei pruugi näidata mingit pikemaajalist negatiivset trendi. Arenevad riigid jäävad igal juhul Lääne heaoluriikidest kiiremini kasvama, ent arenenud riikide majanduse ja heaolu tase jääb neile veel pikaks ajaks kättesaamatuks.»

Raportis on analüüsitud ka n.n «uute turgude» lähiaastate arenguid tootmise ja tarbimise osas. Nii peetakse Hiina tootmispotentsiaali suures osas ammendunuks ja käimasoleva aastakümne jooksul selle olulist kasvu oodata pole – ent Hiina sisetarbimise potentsiaal on erakordselt suur. Indial ja Indoneesial, mis jäävad küll lähiaastatel tarbimise kasvu osas Hiinale pisut alla, on seevastu head väljavaated oma tootmis- ja ekspordimahte suurendada. Aga näiteks vananeva rahvastikuga Venemaad ja Lõuna-Koread ähvardab tootmispotentsiaali märgatav langus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles