Vaata, millised on tehnoloogiamaailma uue aasta oodatavad trendid

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows 8
Windows 8 Foto: Microsoft

Lähim tulevik. Iga aasta lõpus ennustatakse, mida uus aasta toob. Uuringufirmad ja ettevõtted juhivad tähelepanu, et internet saab veelgi rohkem hoogu sisse.

Mobiilseadmed. Interneti kasutamises saabub murdepunkt, kui rohkem kui pooltel juhtudest kasutatakse erinevaid netiteenuseid just nimelt mobiilseadme abil. Mobiilseadmete puhul on juttu pigem nutitelefonidest ja sülearvutitest. IT-osakonnad peavad senisest veelgi rohkem olema valmis toetama erinevaid mobiilseadmeid ja ka erinevaid operatsioonisüsteeme.

windowsi kui ettevõtluses domineeriva operatsioonisüsteemi aeg saab läbi. Kaugemale tulevikku vaadates ennustab uurin­gufirma Gartner, et 2015. aastaks moodustavad tahvelarvutid 50 protsenti sülearvutite turumahust. Vaatamata Windows 8 tulekule Microsofti turuosa tulevikus tõenäoliselt langeb.

Pilveraalindus. Tehnoloogiaettevõte Ericsson juhib oma trendide tabelis tähelepanu pilveraalindusele, mille kasvu veavad üha populaarsemad tahvelarvutid ja nutitelefonid. Kuid lähitulevikus näeme veelgi suuremat hulka seadmeid, mis pilvega ühendatud – näiteks isegi autod. Juba praegu arendatakse omavahel suhtlevaid autosid. See on aga võimalik just tänu pilveraalindusele ja mobiilse andmeside levikule.

Linnastumine. Ericsson toob välja ka linnastumise, kuid seda veidi ootamatu nurga alt. Ettevõtte uuringud näitavad, et 65 protsenti lääne suurlinnades elavatest inimestest on pidevalt mobiilsidevõrgus. Selliste inimeste arv tulevikus ainult suureneb ja loob aluse suurele hulgale teenustest. Omalt poolt toon välja kaks näidet – Tallinnaski populaarne «sotsiaalne navigatsioonirakendus» Waze ja kohaliku start-up-ettevõtte Flipper teenus, mis saadab asukohast sõltuvaid kaubanduspakkumisi.

Anonüümsuse (ja privaatsuse) lõpp. Tehnoloogiaportaal Mashable usub, et 2013. aastal hakkab lõpuks kaduma anonüümsuse illusioon. Portaali toimetajate hinnangul pole internetis varsti enam kohta maski taha peituvatele küberkurjategijatele ja anonüümsetele märatsejatele.

Tohutud andmekogud. Pidevalt ühendatud inimesed jätavad endast igal hetkel maha hulga andmeid. Algaval aastal jõuavad ettevõtjad lõpuks arusaamisele, mida nende andmetega peale hakata. See sillutab teed näiteks täpsematele ennustustele, olgu selleks valimistulemused, ilmateade või vajadus energia järele.

4G andmeside. Briti digikommunikatsiooniettevõtte juht Olaf Swantee toob ühe olulise trendina välja 4G andmeside leviku. Selle kõrval võib isegi kodune lairibaühendus tunduda aeglane. Tarbijale toob 4G andmeside levik kaasa aga hulga uusi teenuseid. Eestis on 4G võrgu valmisolek kõigil mobiilsideteenuste pakkujatel.

Järgmine miljard. Olaf Swantee toob välja interneti leviku plahvatusliku kasvu Indias, Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas. Just neis piirkondades hakkab üha suurem hulk inimesi pääsema ligi mobiilsele internetile, kasutades selleks odavamaid mobiiltelefone. See ei tähenda aga mitte ainult näiteks Facebooki kasvu, vaid olulisem on hoopis võimalus edendada tervishoiuteenuseid ja infovahetust regioonide vahel.

3D-printimine. Portaal sci-tech-today.com toob välja massidesse jõudva 3D-printimise. Suhteliselt väikesed seadmed, mis lubavad digitaalsest failist printida välja igati kasutuskõlblikke kujundeid ja mudeleid, võib oluliselt muuta näiteks meie kodude sisekujundust. Varsti võib igaüks «trükkida» välja plastist telefoniümbriseid, kruuse või ehteid.

Televisioon muutub interaktiivseks. Viimaseid suurimaid arenguid televisioonis on olnud digi-TV pealetung. Lähiaastad muudavad aga telerivaatamise sama sotsiaalseks kogemuseks kui on interneti kasutamine. Ericssoni uuringud näitavad, et 63 protsenti telerivaatajatest kasutab samal ajal ka sotsiaalvõrke. Neist omakorda 42 protsenti kommenteerib vaadatavat reaalajas. See tähendab, et praegused nutitelerid on juba varsti veelgi nutikamad. Kindlasti tasub siinkohal silma peal hoida ka Elionil, kes jõuliselt oma nuti-TV platvormi arendab.

Tuule- ja päikeseenergia pidurdumine. Ajakiri Forbes kirjutab, et energia talletamise seadmete arendamise teatav pidurdamine tähendab tuule- ja päikeseenergia propageerimisel samuti tagasilööki. Sellisele arusaamale on jõudnud San Franciscos asuv rohelise energia uuringutele keskendunud Kachan & Co.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles