Miks arvutiviirused meid kimbutavad?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Üle maailma miljoneid arvuteid nakatanud viirus Conficker ei sega sugugi tavalist arvutikasutajat, mingeid dokumente pahalane kustutama ei tõtta ja tööd saab teha probleemideta. Ta lesib arvutis suhteliselt vaikselt ja tegeleb oma asjadega. Kellele ja milleks sellist viirust üldse vaja on?

CERT Eesti infoturbespetsialistide sõnul on sarnaseid viirusi kirjutavate kräkkerite eesmärk teenida raha ja parimad võimalused selleks on just siis, kui pahalane ei sega arvutiaksutajat. Nii ei teki inimesel suurt põhjust oma masinat põhjalikult puhastama hakata ning kaaperdatud arvutiga saab hämaraid tegusid teha pikemat aega.

Kuigi sarnased kaaperdatud arvutite võrgud on üpris võimsad ja masinate arv võrgus ulatub isegi miljoniteni, ei võta need ette väga suuri rünnakuid, sest suured rünnakud tõmbaks liialt tähelepanu ja ajaks ka infoturbe spetsialistid tagajalgadele.

Nii teevadki kaaperdatud arvutid vastavalt tellija soovile rahulikult väiksemaid töid, näiteks saadavad välja ravimireklaami ja muud spämmi ning varastavad salasõnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles