Poola ökonomist soovitab PIGSi vastukaaluks uut lühendit BELL, kuhu kuuluks ka Eesti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuntud Poola ökonomist Leszek Balcerowicz soovitab Lõuna-Euroopa riike tähistavale PIGSile vastukaaluks kasutusele võtta lühendi BELL (Bulgaaria, Eesti, Läti, Leedu).
Tuntud Poola ökonomist Leszek Balcerowicz soovitab Lõuna-Euroopa riike tähistavale PIGSile vastukaaluks kasutusele võtta lühendi BELL (Bulgaaria, Eesti, Läti, Leedu). Foto: SCANPIX

Tuntud Poola ökonomist Leszek Balcerowicz, kes on olnud Poola rahandusminister ja keskpanga juht, soovitab Lõuna-Euroopa riike tähistavale PIGSile (Portugal, Itaalia, Kreeka, Hispaania) vastukaaluks kasutusele võtta lühendi BELL (Bulgaaria, Eesti, Läti, Leedu), kirjutab Wall Street Journal.

Balcerowicz tõdes, et BELLi riigid kogesid laenudel põhinevat majandusbuumi, mis üleilmse majanduskriisi ajal pöördus majanduslanguseks ja kahandas nende riikide sisemajanduse kogutoodangut (SKT) üle 10 protsendi. Nende riikide valitsused rakendasid aga kiiresti säästumeetmeid ja viisid läbi reforme, tänu millele hakkas majandus kasvama juba 2010. aastal.

BELLi riikide majandus kasvas V-kujuliselt. PIGSi riikide majanduslangus oli sügavam ja kestab märksa kauem.

Balcerowicz tõdes, et BELLi riikide radikaalsed muudatused aitasid taastada turu usalduse, mis omakorda aitas alandada laenukulusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles