Parts keelas Tallinna Sadamal sponsimise

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Majandusminister Juhan Parts (IRL) keelas Tallinna Sadamal sponsimise, sest see ei toeta riigifirma äritegevust ja ettevõtte nõukogu esimees Neinar Seli (Reformierakond) on seda tehes sattunud huvide konflikti.

Parts saatis kolmapäeval Tallinna Sadamale kirja, milles soovitab analüüsida ettevõtte sponsorpoliitikat ja selle vastavust ettevõtte ärihuvidele. Kuniks analüüs valmib, nõuab minister igasuguse sponsorraha jaotamise lõpetamist.

Minister kirjutas, et juhatus peab esitama talle ülevaate, kuidas on sel ja eelmisel aastal makstud toetused ja annetused aidanud sadamal saavutada ärilisi eesmärke.

Parts jätkas oma kirjas, et edaspidi tuleb sadamal keskenduda sponsorlustegevuses märksa väiksemale arvule toetatavatele. Sadama juhtkond peab valima, milliste valdkondade toetamine aitab edaspidi kaasa sadama äriedule ja kaubamärgi tuntusele. Samuti peavad toetuse saajad aitama sadamat tutvustada.

Tõhus teesillutusvahend

Teisisõnu nõuab minister kogu senise rahakülvi lõpetamist. Peamiselt on raha läinud spordiprojektidele: purjetamine, kergejõustik, olümpiakomitee ja suusakoondis, aga ka Tartu võimlemisklubi Janika ja sealne teater Vanemuine. Ilmselt pole see juhus, sest Tallinna Sadama nõukogu esimees on tartlane Seli.

Postimehe andmeil ärritabki majandusministeeriumi ennekõike see, et Seli sillutas endale äsja teed Eesti Olümpiakomitee presidendiks sadama sponsorrahaga. Kuna sadam toetas heldelt erinevaid spordialasid, tagas see ka toetuse valimistel.

Sportlased näevad Selis võimekat ärimeest, kes suudab sporti tuua raha. Ministeeriumi see aga ärritab, sest sadamast võiks pigem dividende võtta ja riigieelarve kaudu sportimist toetada, kui lubada ühel firmal soleerida.

Majandusministeerium toonitas oma kirjas, et sadama sponsortegevus on killustunud: 2010. aastal maksis sadam toetust 68-le, 2011. aastal 91-le ja tänavu juba 139 projektile.

«Kuna Tallinna Sadama nõukogu esimees Neinar Seli valiti olümpiakomitee presidendiks, tuleb järgida korruptsioonivastasest seadusest tulenevaid toimingupiiranguid ning vältida huvide konflikti,» kirjutas Parts.

Sponsorlus kui metseenlus

Seli ja Partsi mõõduvõtmise tagamaa peitub ilmselt enamas kui mõnes sponsorlepingus. Pigem on see võimuvõitlus. Sadamas liigub suur raha. Kahel mehel on erimeelsused näiteks uue konteinerterminali valitseja üle. Seli valis selleks Vene firma Rail Garanti.

Konflikti laiem taust peitub ka ilmselt majandusministri ametikohas, mida Reformierakonna mõned poliitikud kindlasti enda valdusse tahavad. Partsil endal on veskikivina kaelas Estonian Airi pankrotistumine – tegelikult oli just Reformierakonna juhtkonda kuuluv Valdo Randpere koos Joakim Heleniusega see, kes skandaaliga lahkuma sunnitud soomlase Tero Taskila lennufirma etteotsa tõi.

Seli ütles eile, et nõukogu korraldab sponsorlustegevuse ümber.

«Sponsimine on olnud killustatud ega ole alati täitnud eesmärki, mis aitaks kaasa ettevõtte tuntusele või äriliste eesmärkide täitmisele. Spondeerimine tihtipeale ei anna ettevõttele tuntust, vaid on metseenlus,» lausus ta.

Tallinna Sadama pressiesindaja Sirle Arro ütles, et tänavune sponsorraha on välja makstud ja uued summad selguvad varakevadel koos majandus­tulemustega.

Tallinna Sadam kulutab aastas umbes 600 000 eurot sponsimiseks.

Sponsijaks Tallinna Sadam

2012. aasta suurimad lepingud:

•    50 000 eurot Eesti Olümpiakomiteele

•    15 000 eurot kergejõustikuliidule

•    15 000 eurot Vanemuise teatrile

•    14 500 eurot purjetamiskoondisele

•    12 500 eurot võimlemisklubile Janika

•    12 000 eurot Tartu Ülikooli arstiteaduskonnale

•    10 000 suusaliidule

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles