Kriis: dividendide tulumaks võiks langeda 10 protsendini

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis.
Tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis. Foto: Peeter Langovits

Tööandjate keskliidu juhi Tarmo Kriisi sõnul võiks Eestis vähendada dividendide tulumaksu koormust 10 protsendini, sest siis oleks see regiooni madalaim ning aitaks hoida investeerimiskeskkonna atraktiivsust ja ergutaks inimesi tegelema ettevõtlusega.

Ettevõtjad on huvitatud sellest, et maksud äritegevusele oleksid madalad. Eeskätt puudutab see tulumaksu dividendidelt ning mitmesuguseid ressursimakse, selgitas ta.

«Tööjõumaksude vähendamisega tuleb aga olla konservatiivne, sest tööjõumaksudest peetakse üleval sotsiaalsüsteemi. Valitsusliidu kava vähendada üksikisiku tulumaksu koormust ühe protsendipunkti võrra 2015. aastal tuleb seega pidada mõistlikuks.»

Kriis leidis, et palgatulu peaks igal juhul olema maksustatud kõrgemalt, kui ettevõtlustulu, siis säilib motivatsioon hakata ettevõtjaks. «Küll aga võiks julgemalt vähendada tööjõu maksukoormust osalise tööajaga töötamise korral; see toetab väiksema konkurentsivõimega inimeste tööhõivet.»

Kriisi hinnangul on Eestis väga halvasti korraldatud sotsiaalmaksusüsteem. «Eesti on üks väheseid riike maailmas, kus sotsiaalmaksu maksab tervenisti tööandja. Mujal on see jagatud.» Ta leiab, et sotsiaalmaksu koormuse jagamine vähendaks oluliselt ettevõtluse maksukoormust, mis täna on Euroopas üks kõrgemaid. «See seab meid rahvusvahelises võrdluses väga kehva valgusesse.»

PricewaterhouseCoopersi andmeil oleme sotsiaalmaksu koormuse osas Itaalia järel teisel kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles