Estonian Airi pankrot on vaatamata riigi rahasüstile siiski võimalik

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Eilne päev tõi kaks olulist lennundusuudist. Esiteks see, mis maksumaksjaid enim huvitab: valitsus otsustas Estonian Airile hiljuti eraldatud 30 miljonile eurole lisaks veel raha anda.

Otsuse kohaselt laenatakse firmale 8,3 miljonit eurot 15-protsendilise intressiga, mille tagasimaksmise tähtaeg on kuus kuud. Raha ei kanta kohe ettevõtte kontole üle, vaid antakse vajaduspõhiselt osadena, millest esimene, 793 000 euro suurune makse, tehakse selle kuu jooksul.

«Jaanuari, veebruari ja edasistele võimalikele maksetele anname iga kord eraldi nõusoleku,» ütles majandusminister Juhan Parts, lisades, et ettevõttel peab olema piisavalt raha, et oma kohustusi täita ja tagada, et lennuühendused ei katkeks.

Pankrotioht pole kadunud

Estonian Airi juhi Jan Palméri sõnul on laenu taotlemise otsus tingitud Euroopa Liidu riigiabi reeglitest, mille kohaselt saab laenu anda ettevõttele, mis vajab struktureerimist enne, kui restruktureerimiseks on saadud kooskõlastus Euroopa Komisjoni konkurentsi direktoraadist.

Laen on mõeldud jooksvate kulude katteks ja osaliselt ka eelseisvate muutuste läbiviimiseks, täpsustas juht. Viimane tähendab ilmselt ka seda, et sellest makstakse koondatavatele inimestele hüvitist.

Kas ja kui palju võiks ettevõte veel lisaraha vajada, ei osanud Palmér eile öelda, märkides, et see sõltub erinevatest asjaoludest, ka sellest, mis saab lennukitest, mida vaja pole.

«Praegu on meil teatud variandid olemas, mille üle läbirääkimised kestavad. Selgus selles osas jääb järgmisesse aastasse,» sõnas ta.

Partsi sõnul ei saa vaatamata rahasüstile endiselt välistada ettevõtte pankrotti. Uue võimalusena tõi minister välja uue lennufirma loomisel.

«Riigil on vabad käed täiesti uue ettevõtte moodustamiseks. Uue ettevõtte puhul on erinevad variandid, võimalik rääkida erinevate partneritega,» ütles Parts, märkides, et esimene ja põhiline variant on praegu siiski olemasoleva ettevõtte rekapitaliseerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles