Läti parlamendis läbis esimese lugemise euro käibelevõtu seaduseelnõu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Läti parlament kiitis neljapäeval esimesel lugemisel heaks seaduseelnõu, mis puudutab euro käibelevõttu.

Rahandusministeeriumi koostatud eelnõu reguleerib üleminekut ühisrahale ning selle poolt hääletas 53 ja vastu 35 saadikut, üks jäi neutraalseks.

Arutelu kestis mitu tundi ning mitu opositsioonilist parlamendisaadikut väitis, et eelnõu surutakse läbi rutakalt. Samuti viitasid nad eurotsooni ebastabiilsusele ja hoiatasid Läti majanduskasvuga riskimise eest.

Koalitsiooni parlamendisaadikud seevastu kutsusid eelnõu poolt hääletama, sest ühisraha stabiliseeriks makromajanduslikku keskkonda, suurendaks Läti krediidireitingut ja kahandaks riigivõla teenindamise kulusid. Samuti suurendaks see investorite usaldust ja kindlustaks madalamad intressimäärad.

Eelnõu kohaselt oleksid latid ja eurod kaks nädalat paralleelselt kehtivad maksevahendid, seejärel minnakse üle vaid eurole. Paralleelsete valuutade süsteem põhineb Eesti, Slovakkia ja Sloveenia kogemusel. Eesti kogemus näitas, et juba kaks nädalat pärast euro käibelevõttu sooritati 90 protsenti tehingutest uues valuutas.

Kuue kuu jooksul saab latte eurodeks vahetada kõigis krediidiasutustes, postkontorid vahetavad latte kuu aega ning Läti Pank määramata ajani.

Sularahata hoiused ja elektrooniline raha konverteeritakse euro käibelevõtmise päeval tasuta eurodeks. Eelnõu näeb ette, et teenuste ja kaupade hinnad peavad kolm kuud enne ja kuus kuud pärast euro käibelevõttu olema kirjas nii lattides kui ka eurodes.

Läti kavatseb minna eurole üle 1. jaanuaril 2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles