Nordea Pank läheb EKP otsese järelevalve alla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea logo
Nordea logo Foto: SCANPIX

Lisaks kahele suuremale Eestis tegutsevale pangale läheb Euroopa Keskpanga (EKP) otsese järelevalve alla ka Nordea Pank Eesti.

Nordea Grupi pressijuht Erik Durhan ütles BNS-ile, et kuigi Rootsi ei liitunud Euroopa ühtse järelevalvemehhanismiga, läheb EKP järelevalve alla järelevalvemehhanismiga sätestatud künnise ületamise tõttu Soome Nordea Pank, mille filiaal on Nordea Pank Eesti.

Ka Eesti Pangast kinnitati BNS-ile, et Nordea Pank Eesti läheb Soomes registreeritud panga filiaalina Euroopa ühtse järelevalve alla.

«Tehniliselt ei peaks olema pankadel vahet, kes nende üle teostab järelevalvet finantsinspektsioon või Euroopa Keskpank, sest Euroopa Liidus (EL) on võetud suund usaldatavusnormatiivide ühtlustamisele ja need nõuded kehtestatakse otsekohalduvate määruste abil,» märkis Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja Jaak Tõrs BNS-ile.

Samas on üleminekuperiood kindlasti keerulisem just pankade jaoks, kelle üle EKP hakkab otse järelevalvet tegema, lisas Tõrs.

EL-i rahandusministrid leppisid neljapäeva varahommikul lõppenud kohtumisel kokku ühtse pangandusjärelevalve loomises, millega EKP hakkab tegema otsest järelevalvet 200 suurema Euroopa panga üle. Enamus euroga mitte liitunud riike, sealhulgas Taani ja Rootsi, pangandusjärelevalve leppega ei liitunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles