Seeder soovitab väiketootjatel koos tegutseda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder soovitas väikestel piimatootjatel seljad kokku panna, sest koos on lihtsam piimatööstustega asju ajada.


Ministri sõnul on suuremad piimatootjad, kellel on suuremad kogused ja kes suudavad tarnekindlust tagada, praeguses olukorras, kus tööstused sageli võlgu jäävad või maksmisega viivitavad, paremas olukorras. Väiketootjatele soovitas ta panna oma kogused kokku, et saada tugevam positsioon läbirääkimistel ja tekitada suurem huvi enda vastu.

Seeder tunnistas, et teatud mõttes on tänaseks Eestis kujunenud olukord, kus tegemist on ahelreaktsiooniga, mis juba ammu põllumajandussektorist välja kasvanud. Mitte ainult töötlejad ei ole tootjatele võlgu, tihtipeale on ka tootjad omavahel võlgu, samas on tootjad võlgu tarnijatele ja sisendimüüjatele. Kaubandus dikteerib aga töötlejatele tasumise ja maksmise tähtajad.

«Head, lihtsat ja kerget lahendust meil välja pakkuda ei ole, see on ja jääb ikkagi tootja ja töötleja omavahelise lepingu ja omavahelise suhte küsimuseks, kus ma pean põllumajandusministrina paraku tunnistama, et tootja on enamasti nõrgemas positsioonis või koguni sundseisus,» lausus Seeder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles