Millised olid selle aasta olulisemad tehnoloogia-sündmused?

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone 5 müügiletulek New Yorgis.
iPhone 5 müügiletulek New Yorgis. Foto: SCANPIX

USA tehnoloogiauudiste veebikeskkond CNET järjestas 100 selle aasta olulisemat tehnoloogiasündmust ning nendega seotud uudist. E24 toob ära edetabeli esikümne, tervikliku edetabeliga saab aga tutvuda siin.

1. Samsungi ja Apple'i patendivaidlused

Kuigi Apple sai suve lõpus Californias Lõuna-Korea konkurendi üle kuulsa miljardi-dollari kohtuvõidu, on Samsung selle vaidlustanud. Kahe ettevõtte vahel on kohtuvaidlused käimas kümmekonnas riigis ning patendisõdade lõppu ei ole analüütikute hinnangul lähiaastatel veel näha.

2. Windows 8 turuletulek

Microsofti tegevjuht Steve Ballmer on nimetanud Windows 8 platvormi üheks ettevõtte ajaloo olulisimaks ettevõtmiseks, CNET läheb oma hinnanguga veel kaugemale, leides, et tegu on täiesti revolutsioonilise operatsioonisüsteemiga.

3. Nutitelefonide kasutajate plahvatuslik kasv

Viimase aasta jooksul on nutitelefonide populaarsus maailmas teinud läbi plahvatusliku kasvu. Flurry Analyticsi andmetel on Androidi ja iOSi kasutavate nutitelefonide omaksvõtt tarbijate poolt kümme korda kiirem kui see oli oma tippajal 1980ndate lõpus personaalarvutite puhul.

4. Tahvelarvutite massidesse jõudmine

2012. aastal toimus järsk kasv ka tahvelarvutite kasutajate seas, samuti kasvas järsult konkurents tootjate turul. Ka tulevik tõotab muutusi - analüütikute hinnangul kaotab sel aastal kolme erineva iPadi mudeliga välja tulnud Apple tarkvaraplatvormide seas juba järgmise aasta keskpaigas oma senise juhtpositsiooni Androidi kasutavatele tahvelarvutitele.

5. Uute rinnete avamine «tehnoloogiasõdades»

Kuigi sõda on selles osalejatele tihti põrguks, on CNETI hinnangul tehnoloogiaettevõtete vahelised «sõjad» ja kasvav konkurents innovatsioonile ja tarbijatele ainult õnnistuseks.

Sel aastal oli Apple sunnitud kasvava konkurentsi tõttu tahvelarvutiturul välja tulema seitsmetollise ekraaniga tahvelarvutiga, Androidi arendajad aga üritasid rakenduste arvu poolest jõuda App Store'ile järgi. Kaarte segas ka Windows 8 turuletulek ning samas kasvas aasta lõpus konkurents ka sotsiaalvõrgustike turul - kaua justkui varjusurmas olnud Google+ teatas 135 miljoni igakuiselt aktiivse kasutaja piiri ületamisest.

6. Samsung Galaxy S III turule tulek

Maikuu lõpus tuli turule Samsungi nutitelefonide lipulaev, mis praeguseks on suutnud müüa üle 30 miljoni eksemplari, kõigutades aasta lõpus mitmel korral ka Apple'i iPhone'i juhtpositsiooni nutitelefonide turul.

7. Apple iPhone 5 turule tulek

Aasta oodatuim ja enim kuulujutte tõstatanud nutiseade ei petnud CNETi hinnangul tarbijate ootusi, ka telefoni müüginumbrid on esimeste kuudega olnud vägagi soliidsed.

8.  Foxconni karistamine ettevõtte tehastes esinevate kehvade töötingimuste pärast

Apple'ile ja Samsungi üks olulisem koostööpartner, Hiinas mitmeid hiigeltehaseid omav Taiwani päritolu ettevõte sattus sel aastal kehvade töötingimuste, lapstööjõu kasutamise, tööliste enesetappude ja m'ssude tõttu rahvusvahelise meedia suurendatud tähelepanu alla. Foxconnile on määratud nimetatud probleemide tõttu ka mitmeid trahve, suuremaks kaouseks on ettevõttele aga ilmselt Apple'i otsus osa oma tootmisest USAsse kolida.

9. Facebooki aktsiate avalik esmaemissioon

Maailma suurimaks internetiettevõtte IPO-ks tituleeritud emissiooni saadavad siiani mitmed skandaalid ning kohtuasjad. Ettevõtte aktsia ei ole siiani suutnud jõuda oma algse IPO-aegse 38 dollarilise hinnani.

10. Tim Cook ja Apple

2011. aasta augustis Apple'i juhtimise Steve Jobsilt üle võtnud Tim Cook suutis aastaga ettevõtte väärtust, käivet ja kasumit tugevalt kasvatada.

Samas leiab CNET, et tegu ei ole visionääri, vaid pigem hea ärijuhiga ning see võib olla Apple'i brändile ohumärgiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles