Põllumajandusminister: piimatootmises on kõige raskem

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles täna riigikogus küsimustele vastates, et olukord põllumajanduses on praegu keeruline ja eriti raske on see piimasektoris.


Piimatootmise madalseisu põhjuseks on Seederi sõnul eelkõige piima kokkuostuhindade kiire langus ja seda mitte ainult Eestis, vaid kogu Euroopas. «Kui me võrdleme Eesti piima kokkuostuhinda teiste Euroopa Liidu liikmesmaadega, siis on see meil üks madalamaid, kuid mitte kõige madalam. Veelgi madalam on piima hind viimaste võrdlusandmete põhjal Lätis, Leedus, Poolas ja Tšehhis. Aga ega see meie elu ei kergenda,» rääkis ta.

Euroopa Komisjon on rakendanud erakorralisi meetmeid piimanduse abistamiseks: rakendatud on eksporditoetused piimatoodetele, sekkumiskokkuost ja eraladustamine. Lisaks on meie maaelu edendamise sihtasutus avanud eraldi abipaketi, mis koosneb kevadkülvilaenust ehk täiendavast likviidsuslaenust ja tagatiste andmise võimalusest põllumajandustootjatele.

Kolmandaks on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium välja töötatud abipaketi, mis osaliselt on tänaseks juba käivitunud ja mis laieneb täiel määral toidutööstusele, sealhulgas piimatöötlejatele, mis on väga oluline eksportturgude leidmisel. Osaliselt hõlmab see ka piimatootjaid. Täiel määral ei saa see piimatootjatele või põllumajandustootjatele laieneda Euroopa Liidu väga rangete riigiabi reeglite tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles