Komisjon tunnistas kehtetuks Tallinna trammide suurhanke võitja pakkumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stadleri tramm Zürichis.
Stadleri tramm Zürichis. Foto: http://www.bahnbilder.de/name/einzelbild/number/453472/kategorie/Schweiz~Stadtverkehr~Strasenbahn+Zurich.html

Riigihangete vaidlustuskomisjon rahuldas esmaspäeval osaliselt Stadler Bussnang AG vaidlustuse Tallinna trammiostu hankele ning tunnistas kehtetuks Construcciones y Auxiliar de Ferrocarrile S.A (CAF) pakkumise vastavaks ja edukaks tunnistamise.

Lisaks mõistis komisjon Tallinna Linnatranspordi ASilt Stadler Bussnang AG kasuks välja vaidlustuse esitamisel tasutud riigilõivu proportsionaalselt vaidlustuse rahuldamisega summas 852 eurot, kirjutab BNS.

Tänavu 7. juunil kuulutas Tallinna Linnatranspordi AS avatud hankemenetlusena välja riigihanke uute trammide ostmiseks liinile number 4. Hanke näol oli tegemist rahvusvahelise hankega eeldatava maksumusega 44,25 miljonit eurot, mille eest sooviti saada vähemalt 15 uut trammi ja terve rida eriotstarbelisi seadmeid koos tarkvaraga. Tarnija peab koolitama ka trammijuhid ja hooldemeeskonna.

Tähtajaks esitasid hankelepakkumise kaks pakkujat: Stadler 2 Bussnang AG ja Construcciones y Auxiliar de Ferrocarrile, S.A. Linnatranspordi AS tuvastas Stadleri pakkumise mittevastavuse ja lükkas pakkumise tagasi ning tunnistas hankel vastavaks ja edukaks CAFi pakkumise.

Stadler esitas 14. novembril riigihangete vaidlustuskomisjonile vaidlustuse, milles taotles enda pakkumise tagasilükkamise ning CAFi pakkumise vastavaks ja edukaks tunnistamise otsuste tühistamist. Komisjon leidis, et otsus Stadleri pakkumise tagasilükkamise kohta on kontrollitav ja põhjendatud viie motiivi osas kuuest, mis olid pakkumuse tagasilükkamise otsuse tegemise põhjusteks.

CAFi pakkumise vastvaks ja edukaks tunnistamise osas leidis vaidlustuskomisjon, et Tallinna Linnatranspordi AS ei saanud kontrollida pakkumuse vastavust trammi täismassi nõudele, kuna nimetatud tabelis olid esitatud andmed ebaloogiliselt. Lisaks leidis komisjon, et CAF-i pakkumine ei järgi nõutavat numeratsiooni, mistõttu pakkumuses esitatud andmete kontrollimine vaidlustuskomisjoni poolt on raskendatud, ega sisalda kõiki andmeid pakkumise vastavuse kontrollimiseks.

Komisjon leidis, et ettevõte ei saa pakkuda hankedokumentides esitatud tingimustele vastavaks pakkumist, kus vastavuse kontrollimiseks vajalikud andmed puuduvad, samuti ei saa ettevõte lasta pakkujatel selgitustega oma pakkumist muuta/täiendada. Selgitustega pakkumuse muutmise/täiendamise lubamine rikub riigihangete seaduses sätestatud pakkujate võrdse kohtlemise põhimõtet ja muudab hankemenetluse läbipaistmatuks.

Komisjon leidis pakkumist analüüsides, et Tallinna Linnatranspordi otsus CAFi pakkumuse edukaks tunnistamise kohta on vastuolus otsuste loogilise järgnevuse põhimõttega – pakkumuse edukaks tunnistamise otsus, millele ei eelne õiguspärast otsust pakkumuse vastavaks tunnistamise kohta, ei saa iseenesest olla kooskõlas riigihangete seadusega. Seetõttu tunnistas vaidlustuskomisjon kehtetuks CAFi pakkumise edukaks tunnistamise otsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles