Eesti Energia peab CO2 kvooti ostma enam kui saja miljoni euro eest

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive. Foto: Raigo Pajula

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive sõnul peab ettevõte tuleval aastal ostma kogu vajamineva CO2 kvoodi, mis toob aastas üle saja miljoni euro kulu.

«Kui kõik mõjud arvesse võtta, siis Eesti Energia elektritootmise kasum tuleval aastal ei kasva,» lausus Liive vastuseks Postimehe kiirarvutusele, et elektrituru avanemine peaks ettevõttele tooma aastas lisatulu 40-50 miljonit eurot.

Eesti Energia müüb Liive sõnul kolme toodet: elekter, õli ja võrk.

Liive tõdes, et elektri kasumlikkus kahaneb, kuid kui Eesti Energia suudab õli rohkem toota, siis ettevõtte kasumlikkus kasvab. «Kui ei suuda rohkem toota, siis kasumlikkus kahaneb,» lausus ta.

Elekter on Liive sõnutsi seni andnud Eesti Energia kasumisse kõige suurema panuse. «Suletud turul on müük küll olnud nulliäri, aga oleme saanud korraliku kasumi elektrimüügist vabaturul ja ekspordist. Kuna tulevast aastast peame kogu CO2-kvoodi ostma, siis kukub elektri kasumlikkus väga-väga palju,» rääkis Liive.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles