Arendajad realiseerivad laoseisu, omanikud aga ootavad hinnatõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakkumiste hulk magalapiirkondades on praegu väga suur ning ostutehingud jäävad hinnaklassi kuni 14 000 krooni ruutmeetrilt, mis ilmselt veel langeb.
Pakkumiste hulk magalapiirkondades on praegu väga suur ning ostutehingud jäävad hinnaklassi kuni 14 000 krooni ruutmeetrilt, mis ilmselt veel langeb. Foto: AFP / Scanpix

Aasta esimene kvartal näitas, et kinnisvarapakkumiste hulk ja ühtlasi hinnalangus on olnud suurim magalapiirkondades. Teatud turusegmentides nõudlust aga jätkub ja see kasvab.

 
Korterite ruutmeetrihind on magalates (Mustamäe, Õismäe, Lasnamäe, Kopli) langenud keskmise kuupalga tasemele ja madalamalegi, mis annab paljudele võimaluse kinnisvaraostuks. Loota võib pakkumiste muutumist atraktiivsemaks ja languse peatset pidurdumist.

Pakkumiste hulk on siiski väga suur ja ostutehingud jäävad hinnaklassi 8000 – 14 000 kr/m2. Ilmselt on hindade languspotentsiaal veel 10–20%.

Tallinna lähiümbruses on tehingute tegemine korteritega väga vaevaline ning tehingute hinnad langevad. Uusarenduste ja vanemate korterite hinnad on sarnased. Arendajatel on vajadus kaubast lahti saada, mistõttu hinnapoliitika on väga paindlik.

Keilas võib uusarenduses osta korteri alates 10 000
kr/m2. Sarnased või veidi kõrgemad on antud piirkonna vanemate korterite hinnad. Arendajatel on vajadus oma laoseis realiseerida, teistkordsel turul aga müüjad ei kiirusta, hoides hinda soovitud tasemel.

Analoogse turuseisu leiame Viimsi poolsaarelt, kus arendajad näitavad üles paindlikkust. Müügihinnad uutel korteritel on 10 000 – 12 000 kr/m2, vanemate korterite turg on aga väheaktiivne, sest müüjad
hoiavad hindu kõrgemal.

Krundid

Kruntide turg Harjumaal ja Tallinnas on väheaktiivne, kuigi pakkumisi on palju. Harjumaal lähevad krundid müügiks hinnaklassis kuni 300 000 krooni. Krundid asuvad privaatses maakohas, on suurusega 1-2 hektarit ning neile on autoga hea ligi pääseda. Müümiseks peab tagatud olema elekter ja vesi.

Tallinnas on tunda kruntide järele nõudlust atraktiivsemates piirkondades: Meriväljal, Pirital, Kakumäel ja Nõmmel. Ostjad ootavad pakkumisi hinnaklassis kuni 1000 kr/m2, nõutav krundi suurus 1000–1500 m2. Müüjad kipuvad hinda siiski 10–20% kõrgemal hoidma.
Atraktiivsetes piirkondades võib lähiajal eeldada nõudluse ja pakkumise jõudmist tasakaalupunkti. Kindlasti peab nõutav krunt asetsema asustatud piirkonnas, kinnistul peavad olema kommunikatsioonid ja juurdepääsuks asfalteeritud tee.

Eramud

Eramuid ostetakse Tallinnas ja selle lähiümbruses vähe. Ostuhuvi katkeb kolme miljoni krooniste pakkumiste juures. Märtsis on huvilisi palju (nagu kevadel ikka), kuid ostuotsuseid tehakse veel vähe. Kliendid jälgivad pingsalt majanduse üldist fooni, püüdes planeerida ostu turulanguse põhjafaasi, mida täpselt määrata on väga keerukas.

Praegu võib eramute turul olla suurepäraseid leide. Pakkumiste hulk on suur ning häid ja hea asukohaga maju on müügis mitmeid.

Eriti tasub jälgida kõrgema hinnaklassi pakkumisi, kus hinna kukkumine on olnud rängim ja tõus seda magusam. Praegu võib osta 10–15 miljonit krooni väärt eramu poole hinnaga.

Paljud ostuhuvilised on otsustanud linna lähedalt kolida tagasi kesklinna. Nõudluses on suuremad korterid, eriti eksklusiivsema arhitektuuriga hoonetes.

Vanalinnas on liikvel mitmed välisinvestorid, kes otsivad heas korras korterite pakkumisi hinnaklassis 25 000 – 35 000 kr/m2.

Hinnatud on ajaloolise stiiliga hästi renoveeritud korterid. Välisinvestorite huvi on tärganud ka Kadrioru ning kesklinna kõrghoonetes asuvate korterite vastu.

Unikaalse korteri ostja eelistab ise remonti teha ja osta korteri selle ehedal ja võimalikult originaalilähedasel kujul. Oluliseks peetakse ka kvaliteetsete siseviimistlusmaterjalide ning sisekujundaja kasutamist.

Ostuotsuste tegemisel on sageli määravaks kvaliteetse köögimööbli ja -tehnika olemasolu. Korteri lisaväärtusteks on kindlasti saun, terrass, rõdu, panipaigad ja parkimiskoht.

Üüriturg

Üüriturg on kesklinnas ja vanalinnas aktiivne. Nõudlus on suurem 1–2-toaliste korterite järele, hinnaklassiga 4000–6000 krooni kuus. Üldjuhul maksab üürnik ka kommunaalteenuste eest.

Väiksema korteri omamine kesklinna tuiksoonel ja selle üürile andmine on investeering, mis võib tagada 6–7-protsendilise tootluse aastas. Korterite hinnatõusu potentsiaali arvestades tasub seda investeeringut vaba raha olemasolul kaaluda.

Korteriturul jagub nõudlust ka Nõmme ja Pirita piirkonnas. Mõlemas linnajaos on huvi suuremate, lastega perekonnale sobivate korterite vastu.

Huviorbiiti on sattunud kerget remonti vajavad väiksemad kortermajad, kus oleks sisehoov ja võimalus kujundada korteri sisu oma maitse kohaselt.

Nõmme on ainus piirkond, kus uusarendustena valminud korterite hinnad näitavad tõusu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles