Swedbank: majanduskasv aeglustub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Ove Maidla.

Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsiosakonna juhataja Kristjan Tamla sõnul ootab Eestit tulevikus ees majanduskasvu aeglustumine.

«Aasta viimase kvartali alguse kohta laekunud jaemüügi andmed viitavad sellele, et pidurdunud on tarbimisaktiivsus. Lisaks on maailma majanduskasvu jahenemine jõudnud meie peamiste kaubapartnerite Soome ja Rootsi tööstussektoritesse. Sealt jätkab see edasi kandumist ka meile,» kirjutas Tamla kommenteerides täpsustatud kolmanda kvartali SKT andmeid.

Täpsustatud III kvartali majanduskasvu hinnang näitas, et kasvu kiirenemine toetus sisemaisele nõudlusele. Netoekspordi panus oli seevastu nii suures ulatuses negatiivne viimati majanduse buumiaastatel, märkis Tamla.

«Sisenõudlust on üle 1,5 aasta vedanud investeerimisaktiivsus (+34 protsenti võrreldes eelmise aastaga), mis tugines suuresti Co2 kvoodimüügile ning ELi subsiidiumidele. Nende välismaiste rahaliste katteallikate toel on ehitustegevuse mahud kasvanud juba võrreldevale tasemele buumi keskpaigaga,» kirjutas Tamla.

Lisaks investeerimisaktiivsusele kiirenes kolmandas kvartalis ka eratarbimine (+6,5 protsenti võrreldes eelmise aastaga).

«Kõigi aegade madalaimale tasemele langenud intressid ja jätkunud sissetulekute kasv on tarbimiskulutusi soodustavad tegurid. Samas tuleb arvestada, et kvartal varem oli tarbimiskulutuste kasv väga väike (alla 2 protsendi võrreldes eelmise aastaga), mistõttu oli kiirenemine osaliselt ka tehnilise iseloomuga.»

Kahe kvartali keskmisena püsis tarbimiskulude kasv nelja protsendi lähedal, kus ta on olnud viimase 1,5 aasta jooksul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles