Leht: LHV üritas end pensionirahaga päästa

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV pensionifonide fondijuht Andres Viisemann.
LHV pensionifonide fondijuht Andres Viisemann. Foto: Peeter Langovits

Suve alguses börsifirmas Arco Vara suur¬osaluse soetanud LHV Pank ei teinud investeeringut mitte pensionikogujate huvides, vaid enda riskantse laenuportfelli päästmiseks. Seejuures on saanud LHV pensionikogujad sellest «investeeringust» priske kahjumi ning LHV ostuga kaasa läinud väikeinvestorid valusalt kõrvetada, kirjutab Äripäev.

On juba aastaid teada, et Arco Vara kahe suuromaniku Richard Tomingase ja Hillar-Peeter Luitsalu aktsiad on neile kuuluvate OÜ HM Investeeringud ja OÜ Toletum kaudu panditud suurte laenude katteks, mille oli neile andnud Danske Bank. Äripäeva andmetel on LHV ostnud riskantse laenuportfelli Danskelt ära ning hakanud ise Tomingase ja Luitsalu võlausaldajaks.

Suve alguses soetas LHV enda pensionifondide kaudu olulise osaluse (5,7 protsenti) Arco Varas. Selle osaluse ostis LHV kahelt suuromanikult – Tomingaselt ja Luitsalult. 

Mai lõpus kukkus Arco Vara aktsia hind Tallinna börsil alla kahe euro piiri­ ning on äärmiselt tõenäoline, et see oli tase, mis tähendas Tomingase ja Luitsalu panditud aktsiate sundmüüki panemist. Antud juhul leiti äri­meeste ja panga vahel kompromiss, et aktsiaid ei paisata turule müüki, vaid LHV pensionifondid ostavad priske koguse aktsiaid ise ära. Sedasi ei ujutata ebalikviidset turgu üle suure hulga aktsiatega, aktsia hind ei kuku ning mis veel parem – Eesti Warren Buffettina tuntud LHV pensionifondide juhi Andres Viisemanni nimi annab enam kui tõenäoliselt aktsiale tugeva tõuke. Nii ka läks, sest kui Äripäev sellest tehingust juuni keskel esimesena teatas, lendas aktsia nädalaga 17 protsenti üles.

Ja siit saabki vastuolu alguse. Sellise tehingu puhul võttis LHV piltlikult öeldes paremast taskust pensionikogujate raha, ulatas selle Luitsalule ja Tomingasele, kes omakorda ulatasid selle tagasi LHV-le, kes pani nüüd endale kuuluva raha vasa­kusse taskusse. Ehk pensionikogujate rahaga päästeti ära oma hapuks läinud riskantne laen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles