Doktor Draghi euro haigevoodi juures

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKP juht Mario Draghi
EKP juht Mario Draghi Foto: SCANPIX

Kui Mario Draghi Euroopa Keskpanga presidendi tööst tüdinema peaks, võiks ta kindlasti kaaluda arstiametit. Voodi veeres on ta vapustav.

Sel nädalal edastas ta oma patsiendile (euroalale) hirmsa uudise, kuid nii õrnalt ja hellalt, et seda pea-aegu ei märgatudki.

Jutt käis umbes nii: «Pean teile kahjuks teatama, et teie seisund on alates septembrist, kui teid viimati vaatamas käisin, järsult halvenenud. Tookord tundus mulle, et teie majandus kasvab tuleval aastal 0,5 protsendi jagu. Nüüd kardan ma, et tegelikult see hoopis kahaneb 0,3 protsendi võrra. Võtke tablette edasi.»

Miks nii mornilt?

Aga mida peaks dr Draghi tegema? Kui ta väljenduks liiga optimistlikult, süüdistataks teda enesepettuses. Kui liiga negatiivselt – siis oleks ta üks igavene pessimist.

Küll aga andnuks ta oma sõnumile suurema kaalu, kui EKP kärpinuks neljapäeval oma intressimäära, selle asemel et see 0,75 protsendi peale jätta.

Tõsi: antud tasemelt tehtava kärpe kasutegur laenuvõtjatele oleks marginaalne. Kuid nagunii näis EKP läkitavat signaale, et küllap see kärbe tuleb – ja üsna pea. Milleks siis oodata, eriti kui sellistel puhkudel loeb pigem sümbolism kui kärbe ise?

Võib-olla on keskpankurid sellise ortodoksse sümbolismi olulisuse ära unustanud – ajades kriisiaja kirega oma ebakonventsionaalset rahapoliitikat? Briti keskpanga ja USA

Föderaalreservi kvantitatiivsete leevenduste ja EKP (pakutud) võlakirjaostukampaania valguses jääb üha rohkem mulje, et keskpankurid on õigeusu hüljanud.

Draghi kampaania näib olevat saavutanud oma eesmärgi juba enne käivitumist: euroala võlaturud on stabiliseerunud, Itaalia 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused näiteks on alates juulist kukkunud 200 baaspunkti jagu ning puhkavad 4,5 protsendi peal.

Oleks alles imeline, kui Draghi ka euroala majandushädad sama kiiresti välja suudaks ravida... Õde! Kutsuge õde!

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles