Draghi nõudmine: kõik 6000 panka EKP alluvusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draghi nõudmine: kõik 6000 panka EKP alluvusse.
Draghi nõudmine: kõik 6000 panka EKP alluvusse. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpanga (EKP) president Mario Draghi andis mõista, et pangandusliidu loomisel tuleb kõik 6000 euroala panka allutada tema asutuse järelevalvele.

Samal ajal teevad Saksa hoiupangad (Sparkassen) kõva lobitööd kõikvõimaliku riigiülese järelevalve vastu, väites, et nemad ei ole finantskriisis süüdi ega taha ka maksta ekstra järelevalve hinda.

Hoiupankade vastuseis ja teine Saksa argument – et järelevalve roll läheks vastuollu EKP rahapoliitilise mandaadiga – seiskas läinud nädalal keskpanga juhirolli sepistamise protsessi Brüsselis.

Draghi ütles, et pangandusliit kui selline on poliitikute otsustada, aga EKP ei saaks endale lubada liitumist vigase süsteemiga.

Ta andis mõista, et kui poliitikud järelevalvaja-rolli EKP õlgadele asetavad, siis toimib süsteem üksnes juhul, kui keskasutuse alluvusse antakse kõik pangad.

«Pangandusturgu ei tohiks killustada, kõigil peavad olema võrdsed võimalused,» ütles Draghi.

Ta lisas, et reaalsuses ei muutuks väikeste pankade elus praeguse olukorraga võrreldes eriti midagi.

«Praktikas on üsna ilmne, et EKP järelevalveosakond ei suuda valvata 6000 panga järele,» ütles ta.

«Sedamööda, kuidas pank kasvab ja kuidas kasvab selle tähtsus süsteemis, intensiivistub ka keskjärelevalve ja samuti riiklik järelevalve.»

Draghi ütles samuti, et EKPs käib «sügav mõttetöö» selle üle, kuidas lahutada teineteisest järelevalve ja rahapoliitika.

Saksa pangad ning ka Bundesbank on seisukohal, et järelevalve roll võib takistada EKP tegevust rahapoliitika vallas, kui nad saavad volitused kiigata pankade raamatupidamisse – ja täheldavad näiteks, et teatud rahapoliitiline otsus tõukaks teatud pangad maksejõuetusse.

Sakslased rõhutavad, et EKP ja Bundesbanki (mille eeskujul EKP püsti pandi) ainus eesmärk on tagada hindade stabiilsus.

Copyright The Financial Times Limited 2012 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles