Vabariiklased: Obamal tuleb eelarvekuristiku vältimiseks tegutseda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Boehner.
John Boehner. Foto: SCANPIX

USA vabariiklased hoiatasid kolmapäeval president Barack Obamat, et jaanuari ja koos sellega eelarvekuristiku ohu lähenedes tuleb tal järgmise 72 tunni jooksul otsustavalt toimida ja teostatav lahendus välja pakkuda.

Valge Maja ja vabariiklased murravad piike, et saavutada kokkulepe, mis hoiaks ära järsu maksutõusu ja üldised kulukärped, mis käivituvad 2. jaanuaril, kui osapooled USA tohutu võla vähendamiseks muud teed ei leia.

Obama esitas möödunud nädalal esialgse pakkumise, millele kongressi esindajatekoja vabariiklaste liider John Boehner omapoolsega vastas. Mõlemad pakkumised lükkas vastaspool - vähemalt avalikult - pikema jututa tagasi.

«Meil on vaja Valge Maja vastust. Me ei saa siin istuda ja omavahel läbirääkimisi pidada,» ütles Boehner kolmapäeval ajakirjanikele.

Ta viitas vabariiklaste ettepanekutele, mis näitavad nende valmidust Valge Majaga heas usus läbi rääkida. Boehneri sõnul ei lähe Obama plaan, mis sisaldab maksutõusu 1,6 triljoni dollari võrra, kongressi kummaski kojas läbi.

Esindajatekoja vabariiklane number kolm Kevin McCarthy ütles, et nüüd on Obamal aeg end tõsise juhina näidata. «Minu arvates on järgmised 72 tundi otsustavad,» rõhutas ta.

USA rahandusminister Timothy Geithner kuulutas läinud pühapäeval, et vabariiklased vastutavad majanduse kahjustamise eest, juhul kui nad jätkavad kõrge sissetulekuga inimeste tulumaksu tagasilükkamist. Kui rikaste tulumaks ei tõuse, siis mingit kokkulepet ei tule, kuulutas rahandusminister.

Rikaste tulumaksutõus puudutab tema sõnul kaht protsenti ameeriklastest.

Ministri esitatud ettepanekud näevad ette maksude tõstmist 10 aasta jooksul 1,6 triljoni dollari võrra, 50 miljardit infrastruktuuriprojektidele, kinnisvaralaenude soodustusi 2013. aastal ning meditsiiniprogrammi Medicare ja muude sotsiaalprogrammide kärpimist 400 miljardi dollari võrra.

Esmaspäeval esitasid vabariiklased oma vastuettepanekud, mis demokraatidele ei sobinud. Nad soovitavad vähendada eelarvepuudujääki 10 aasta jooksul 2,2 triljoni dollari võrra, sealhulgas tõsta makse 800 miljardi võrra. Lisaks soovitavad nad kärpida Medicare'i 600 miljardi dollari võrra ja muid eelarvekulutusi veel 600 miljardi võrra.

See on usaldusväärne plaan, mida Valge Maja peaks tõsiselt kaaluma, ütles Boehner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles