ID-kaardiga on antud üle 100 miljoni digiallkirja

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart ja lugeja.
ID-kaart ja lugeja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigi Infosüsteemi Amet teatas, et eile kell 17.27.54 Eesti aja järgi anti saja miljones digiallkiri. Ühes päevas digiallkirjastatakse dokumente kuni 125 000 korral.

«Sada miljonit digiallkirja annab tunnistust sellest, et oleme elektroonilise asjaajamisega jõudnud uude etappi. Kui mitmed teised riigid alles mõtlevad riiklikele e-teenustele ja nende kasutamiseks vajalikele vahenditele, oleme meie toimiva süsteemi juurutanud,» ütles RIA peadirektor Jaan Priisalu.

Samas on Priisalu sõnul ID-kaardi kasutuse levikus veel küllalt võimalusi, näiteks kasutatakse vähe ID-kaardiga krüpteerimist: «Ajal, mil inimesed ja organisatsioonid liigutavad järjest enam konfidentsiaalseid andmeid Internetis, on ID-kaart privaatsuse tagamiseks väga tõhus tööriist.»

«Kümne aastaga on ID-kaardi kasutamine nii isikutuvastuseks kui allkirjastamiseks järjepidevalt kasvanud. ID-kaardi elektroonilisi võimalusi kasutab umbes pool miljonit inimest ja antud on 100 miljonit digiallkirja, järelikult on tegemist kasutajate jaoks väga vajalike ja kättesaadavate lahendustega,» ütles Sertifitseerimiskeskuse juht Kalev Pihl.

ID-kaarti on 2002. aastast alates kasutatud elektrooniliseks isikutuvastuseks ligi 164 000 000 korral. Isikustatud andmeid ID-kaardi kasutajate kohta väljastatakse privaatsuskaalutlustel vaid seaduses ette nähtud erandjuhtudel, seetõttu ei selgitata välja ka 100 000 000. digiallkirja andjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles