ELi eelarvest võib viie aastaga olla raisatud 27 miljardit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euromünt.
Euromünt. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) eelarvest võib olla möödunud viie aastaga raisatud umbes 27 miljardit eurot, seetõttu tuleks järgmise eelarve rahade kasutamise reegleid parandada, kirjutab Dagens Industri viitega Euroopa kontrollikoja presidendile Vitor Caldeirale.

Kontrollikoda on iga aasta nõudnud Euroopa Liidu kulude paremat kontrollimist, kuid seni ei ole midagi juhtunud.

Eelmisel aastal oli ELi eelarve 142 miljardit eurot, millest 127 miljardit maksti tagasi ELi liikmesriikidele. Kontrollikoja andmetel on eelmise aasta eelarvest ebaotstarbepäraselt kasutatud 3,9 protsenti. Viimasel viiel aastal on see protsent 3-7 protsenti. Näiteks aastail 2008-2011 raisati nii ära summa, mis võrdub näiteks Küprose sisemajanduse kogutoodanguga.

Kontrollikoda leiab igal aastal tuhandeid vääraid väljamakseid.

On rohkesti tõendeid selle kohta, et liikmesriigid ja komisjon saavad ELi eelarve rahasid kasutada tunduvalt paremini ja tõhusamalt, et luua ühenduse kodanikele suuremat väärtust, rõhutas Caldeira.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles