Ministeerium prognoosib mullusest üle kolmandiku võrra suuremat teraviljasaaki

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: Sille Annuk / Postimees

2012. aasta kolmanda kvartali ülevaatest selgub, et võrreldes möödunud aasta sama perioodiga on kasvanud teravilja- ja piima-, kuid vähenenud lihatoodang. Üle 10 protsenti on tõusnud teravilja ja liha kokkuostuhinnad, teatas põllumajandusministeerium.  

Teravilja kokkuostuhinnad olid käesoleva aasta septembris üle 10 protsenti kõrgemad, sh rapsi kokkuostuhind oli 16 protsenti kõrgem kui möödunud aastal samal ajal. Põllumajandusministeeriumi prognoosi kohaselt kujuneb teravilja kogusaagiks käesoleval aastal 1 042 tuhat tonni, mis on eelmise aasta kogusaagist 35 protsenti suurem.

Piima toodeti 2012. aasta 9 kuuga 543,5 tuhat tonni, mis on 4 protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil. Tööstustele realiseeritud piima kogus (502,1 tuhat tonni) suurenes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 23,2 tuhat tonni. Piima 9 kuu keskmine kokkuostuhind oli käesoleval aastal 300 €/t, mis on 7 protsenti madalam kui eelmisel aastal samal perioodil.

Käesoleva aasta 9 kuuga tapeti majapidamistes või müüdi lihatöötlemisettevõtetele 83 tuhat tonni eluskaalus loomi ja linde, mis on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 4 protsenti vähem. Enim vähenes veiseliha (12 protsenti) ning ainsana tõusis linnuliha toodang (3 protsenti). Liha kokkuostuhinnad samas kasvasid – kolmandas kvartalis olid veiseliha ja sealiha kokkuostuhinnad möödunud aasta sama perioodiga võrreldes vastavalt 15 protsenti ja 11,7 protsenti kõrgemad.

Põllumajandussaaduste tootjahinnaindeks langes 2012. aasta kolmandas kvartalis võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 2,9 protsenti. 7,2 protsenti vähenesid loomakasvatussaaduste ning 6,2 protsenti tõusid taimekasvatussaaduste tootjahinnad. Suurim tootjahinnaindeksi langus oli piima osas (-14,9 protsenti), suurim tõus munade (+20,7 protsenti) ja tehniliste kultuuride osas (+15,9 protsenti). Põllumajandussaaduste tootmisvahendite ostuhinnaindeks kasvas kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 4,4 protsenti.

«Nende tulemuste valguses on hea meel tõdeda, et vaatamata aina keerulisemale majanduskeskkonnale, on meie tootjad suutnud tootmise efektiivsemaks muuta ning rohkem toota,» kommenteeris põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti.

«Tootmisvahendite kallinemine on üldine trend ning seda olulisem on leida nutikaid võimalusi tootmist säästlikumaks ja efektiivsemaks muuta.»

Kolmandas kvartalis valminud põllumajandussektori 2011. aasta majandustulemuste ülevaate kohaselt kasvas põllumajandussektori toodangu väärtus 2011. aastal 21 protsenti, ulatudes 810,6 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles