«Rämpsauto» Aston Martin veereb allamäge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene Aston Martin DB5, millega James Bond sõitis aastal 1964.
Esimene Aston Martin DB5, millega James Bond sõitis aastal 1964. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Moody's võttis Aston Martini värskelt vaatluse alla ja kaalub James Bondi autode meisterdaja sõidutamist kaugemale rämpsreitingute maa avarustesse.

Inglismaal Gaydonis baseeruv kuid Kuveidi omanduses olev Aston Martin peab samal ajal läbirääkimisi uute investorite meelitamiseks ettevõttesse.

Moody's teatas, et kui Aston Martin ei suuda paari eelseisva nädalaga oma likviidsuse seisu parandada, on tagajärjeks reitingulangetus, «mis ei pruugi piirduda ühe pügalaga».

Aston Martini võlamägi on hetkel 304 miljoni naela kõrgune, reitinguks Moody’selt aga B3 – kuus pügalat alla investeerimisjärgu.

Aston Martin peab kapitaliläbirääkimisi India autotootja Mahindra & Mahindra ja Euroopa ülesostufirma Investindustrialiga, lähedalseisvate allikate sõnutsi omandaksid nimetatud investorid lausa 50 protsenti AMist.

«Bondiauto» praeguseks omanikuks on Kuveidi grupi Investment Dar’i juhitud konsortsium, mis ostis Aston Martini 2007. aastal Ford Motorilt 479 miljoni naela eest.

Aston Martin kinnitas kolmapäeval, et ülalmainitud läbirääkimised tõesti käivad ning ametlik teade tuleb «siis, kui on õige aeg».

Aston Martinit on räsinud finantskriisist tulenev vähene nõudlus sportautode järele.

Samuti tuntakse puudust suure Fordi seljatagusest – hoolitsev emafirma aitas väikest tütart investeeringutega uutesse autodesse ja tehnoloogiasse.

Käesoleva aasta esimese kolme kvartaliga on Aston Martini käive kukkunud aastatagusega kõrvutades 219 protsenti. Peamiselt on selles süüdi 20 protsenti kukkunud müügimaht – kaubaks läks kõigest 2520 uut Aston Martinit.

Aston Martini hiilgeaasta oli 2007, mil valmis 7300 autot.

Copyright The Financial Times Limited 2012 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles