Töötukassal võib hakata raha nappima

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa ähvardab tühjaks saada.
Töötukassa ähvardab tühjaks saada. Foto: Corbis / Scanpix

Tööpuuduse kiire kasv ja kahe ja poole kuu pärast jõustuvas töölepingu seaduses ette nähtud hüvitiste suurenemine võib töötukassa viia seisu, kus raha hakkab nappima.


1. juulil jõustuv uue töölepinguseaduse eesmärk on paindliku turvalisuse loomine töövõtja ja tööandja suhetes, vahendas ERR Uudised saadet «Aeg luubis».

«See tähendab, et inimeste värbamine ja töölt lahtilaskmine oleks tunduvalt lihtsam ja odavam, aga teiselt poolt oleks tagatud inimestele sotsiaalne turvalisus - piisavalt hüvitisi, aktiivsed tööturumeetmed, ümberõpe ja muud meetmed,» ütles töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel.

Koondamishüvitised, mida tööandja pidi maksma vana seaduse järgi, jäävad nüüd suures osas töötukassa kanda. Töötukassa aga ei suuda talle pandud koormat kanda, sest kuigi koondatavate arvu kasv on aeglustunud, pole see peatunud.

Mida suurem on töötute arv, seda vähem laekub ka töötuskindlustusmakseid ning hetkel on riigis enam kui 50 000 töötut. Pärast 1. juulit, juhul kui seadus jõustub, tekib üsna tõenäoliselt uus koondamistelaine, sest ettevõtjail on praegu kasulik koondamisega oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles