Uuring: Fennovoima kavandatav tuumajaam läheb liiga kalliks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam
Tuumajaam Foto: SCANPIX

Viitega Lappeenranta ülikooli uuringule kirjutab Soome Taluselämä, et Fennovoima kavandatav tuumajaam läheks uute arvestuste kohaselt maksma ligi üheksa miljardit eurot, ja lehe hinnangul jääb see tõenäoliselt ehitamata.

Üldiselt on selliste tuumajaamade hinnaks arvestatud neli-kuus miljardit eurot. Kuid uuringust selgub, et tuumajaama ehitamine uuele krundile on palju kallim kui näiteks olemasoleva tuumajaama kõrvale ehitatav uus reaktor.

Praegu on Soomes käsil kaks tuumajaamaprojekti. Teollisuuden Voima ehitab uue reaktori Olkiluoto tuumajaama kõrvale ja Fennovoima kavandab tuumajaama ehitamist uuele krundile Pyhäjokis. Sellega tõuseksid Fennovoima tuumajaama tootmiskulud 57,9 euroni megavatt-tunni kohta. See oleks isegi kallim kui tuulejõujaamas, kus megavatt-tunni kulud on 52,7 eurot. Teollisuuden Voima tuumajaama ehitamise kulud vanale krundile on 43,7 eurot megavatt-tunni kohta.

Uuringu kohaselt on kõige kallim elekter päiksejõujaamas, kus tootmiskulud liginevad 150 eurole megavatt-tunni kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles