Holland nõuab ELi keskvõimu kärpimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Hollandi tulbipõllud
Põhja-Hollandi tulbipõllud Foto: AP / Scanpix

Euroopa Liit peaks oma volitused üle vaatama ja osad neist liikmesriikidele tagasi andma, ütles Hollandi peaminister Mark Rutte.

Rutte ütles Financial Timesile ja veel kolmele Euroopa ajalehele antud intervjuus, et Holland soovib «rohkem Euroopat» vaid eelarvedistsipliini jõustamisel ning Euroopa-üleste finantsküsimuste lahendamisel – kuid mitte teistes valdkondades.

«Me tahame debatti 27 [liikmesriigi] tasemel, kas Euroopa pole mitte kaasatud liiga paljudesse valdkondadesse, millega võiks tegeleda riiklikul tasandil,» ütles Rutte.

Samal hetkel, kui kõlas Euroopa Komisjoni üleskutse süvendada integratsiooni, rõhutas Rutte, et Holland ootaks komisjonilt ettepanekuid, millistest ülesannetest Brüsselit vabastada – märk konfliktist ühe ELi asutajaliikme ja selle täidesaatva võimu vahel.

Konkreetseid poliitikavaldkondi Rutte välja tuua ei soovinud, kartes debatti kallutada.

Ettepanek volitusi liikmesriikidesse tagasi tuua sisaldus juba Hollandi värske valitsuse võimuleppes, mis avaldati 29. oktoobril – kuigi tookord jäi see paljuski laiema avalikkuse tähelepanuta.

Tookord tõstatas Rutte antud küsimuse rõhutamaks Hollandi muret liiga kaugele ulatuva integratsiooni pärast Euroopas.

«Ma ei poolda föderaalset Euroopa riiki,» ütles Rutte.

Peaminister rõhutas, et Holland toetab jätkuvalt kasinuspoliitikat kui võimalust Euroopa lõpuks majanduskasvuni juhatada.

«Me ei saa ehitada tugevat Euroopat võlahunniku otsa,» ütles Rutte.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles