Pensionäride arv teeb tohutu hüppe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionäride suhtarv kasvab kiiresti.
Pensionäride suhtarv kasvab kiiresti. Foto: Toomas Huik

Mitmes suurriigis kasvab järgmise kaheksa aastaga hüppeliselt riigipensioniks kvalifitseeruvate kodanike hulk, samal ajal langeb järsult tööealiste inimeste arv, kelle maksudest pensionid kinni makstakse.

Konsultatsioonifirma Mercer Human Consultingu värsketest andmetest nähtub, et ees ootab palju järsem demograafiline nihe, kui poliitikud hoolekandesüsteeme plaanides ette on näinud.

Saksamaal, kus 21 protsenti elanikest on üle 65 aasta vanused – 2007. aastal 20 protsenti – tõuseb nimetatud näitaja 2020. aastaks 23 protsendi peale.

Jaapanis, kus demograafiline tasakaal juba pikemat aega poliitikuile peavalu põhjustab, kerkib üle 65-aastaste osakaal ilmselt 28 protsendi peale (2007. aastal 21 protsenti ja praegu 24 protsenti).

Merceri partneri Deborah Cooperi sõnutsi rõhutab ootamatult järsk nihe tervishoiuteenuste ja pensinimaksete tagamisega seonduvaid raskusi.

Samal ajal, kui paljud valitsused tõstavad ohtu aimates pensioniiga ja piiravad toetusi, on ilmne, et riiklike pensionisüsteemide täiendamiseks on vaja üha rohkem erasektori alternatiive.

«Kuigi protsentuaalselt tunduvad muutused väikesed, ei tohi unustada, et tegemist on dramaatilise demograafilise nihkega eelseisva kaheksa aasta lõikes, jutt käib sadadest miljonitest töötajatest. Mõju riiklikele pensionisüsteemidele võib olla väga suur,» ütles Cooper.

Elanikkonna vananemine ei piirdu arenenud riikidega.

Hiinas, mille 1,3 miljardist kodanikust oli 2007. aastal üle 65-aastaseid vaid 8 protsenti, tõuseb vastav näitaja 2020. aastaks 12 protsendi tasemele. 15-64 aastaste osakaal (mida peetakse parimaks tööeaks) kukub tänaselt 73 protsendilt 71 protsendi peale.

Üks teravamaid pensioniealiste osakaalu tõuse tuleb Hongkongis – 2007. aasta 12 protsendi juurest 18 protsendi peale aastaks 2020.

Ränkade väljakutsetega seisab silmitsi ka Venemaa. Kuigi üle 65-aastaste osakaal kerkib tänase 14 protsendi juurest vaid 15 peale, kukub 15-64 aasta vanuste kodanike osakaal tänaselt 72 protsendilt 68 protsendile.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles