Uus õlitehas tõrgub

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia uus õlitehas oli püsti juba tänavu kevadel, suvel pidi selle sisseseade saama viimase lihvi, et septembris hakkaks põlevkiviõli voolama, kuid tehase avamine lükkub siiski uude aastasse. Tehase juht Igor Kond tutvustas uut kerkivat õlitehast Postimehele juba eelmise aasta märtsis.
Eesti Energia uus õlitehas oli püsti juba tänavu kevadel, suvel pidi selle sisseseade saama viimase lihvi, et septembris hakkaks põlevkiviõli voolama, kuid tehase avamine lükkub siiski uude aastasse. Tehase juht Igor Kond tutvustas uut kerkivat õlitehast Postimehele juba eelmise aasta märtsis. Foto: Liis Treimann

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive ütles, et uut õlitehast pole suudetud tööle panna tehnoloogiliste probleemide tõttu, mistõttu lükkub see uud­e aastasse. Eesti Energia lootis tänavu uues tehases toota 50 000 tonni põlevkiviõli.

Tehas pidurdab ka Eesti Energia soovi toota Ida-Virumaal diislikütust mahus, mis kataks kogu Eesti tarbimise.

Esimesed katsetused

Ekspertide hinnangul tähendab üks kuu tehase seisuaega umbes nelja miljoni eurost kulu. Õlitehase avamise venimine lükkab kaugemale ka maailmavallutusplaanid, sest Eesti Energia soovib sama tehnoloogiaga tehase ehitada Jordaa­niasse ja Ameerika Ühendriikidesse ning müüa tehase tehnoloogiat mitmele poole kogu maailmas, Kasahstanist Hiinani.

«Kõigepealt tuleb valmis teha ja tööle panna tehas Eestis, see on kõige alus,» märkis Liive.

Eesti Energia konkurendi Viru Keemia Grupi juhatuse liige Jaanus Purga ütles, et Eesti Energial ei õnnestu täita oma kunagist lubadust toota 2016. aastal miljon tonni põlevkiviõli – sellise koguse õli tootmine eeldaks mitut uue tehnoloogiaga õlitehast.

Purga sõnul ei oska ta konkurentide probleeme detailselt kommenteerida, kuid on selge, et täiesti uue tehnoloogia käimapanek võtab aega rohkem, kui esialgu optimistlikult loodeti.

Purga arvates võib tehase töölepanek võtta aega kaks-kolm aastat. «Tehase kontseptsioon on väga hea – panna keevkihtkatel ja õlitootmine kokku –, aga selle ümberehitamine töötavaks seadmeks võtab aega,» lausus Purga. «Kui on aega ja raha tehnilisi riske võtta, võib ehitada. Raha­puudus­t riigifirmal ei tohiks olla.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles