Kalakasvatajad saavad edaspidi kalandusfondist laenu taotleda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HALJALA FORELLI KALAPÜÜK JA SÖÖGIKOHT
HALJALA FORELLI KALAPÜÜK JA SÖÖGIKOHT Foto: SCANPIX

Euroopa Kalandusfondi seirekomisjon kinnitas kolmapäevasel istungil heaks rakenduskava muutmise, millega luuakse vesiviljelusega tegelevatele ettevõtetele võimalus kalandusfondist laenu saada.

Laenu hakkab väljastama Maaelu Edendamise Sihtasutus, kes võib laenu anda vesiviljelusega alustavatele või tegelevatele ettevõtetele investeeringuteks tootmisesse või töötlemisse, teatas põllumajandusministeerium.

Sihtasutus saab laenu anda tegevusteks nagu uue kasvanduse või töötlemisüksuse püstitamine; olemasolevate kasvanduste või töötlemisüksuste rekonstrueerimine, laiendamine ja tehnosüsteemide muutmine; investeering põhivarasse eesmärgiga oma tegevust tõhustada; uue või oluliselt täiustatud toote turule toomine ning uue või oluliselt täiustatud tootmisprotsessi, tarnimismeetodi või tootmise abitegevuse kasutusele võtmine.

Euroopa Kalandusfondi seirekomisjoni esimees, toiduohutuse ja kalanduse asekantsler Toomas Kevvai sõnul nenditi seirekomisjonis, et laenu võtmise vajadus on olemas, kuivõrd pangandussektori usaldus uue ja vähetuntud ettevõtlusala vastu on suhteliselt väike. «Vesiviljeluse eripära arvestades on aga edukaks alustamiseks vaja mahukaid ja pikema tasuvuse ajaga investeeringuid,» ütles ta.

Kevvai lisas, et kui selline finantsinstrument ennast õigustab, siis võiks selline süsteem järjest enam asendada tavapäraseid investeeringumeetmeid.

Laenufond moodustatakse Euroopa Kalandusfondi vesiviljelusele ettenähtud vahendite raames. Seni on vesiviljelusega tegelevad ettevõtted saanud Euroopa Kalandusfondist toetust.

Rakenduskava muudatuse peab heaks kiitma Euroopa Komisjon, misjärel sõlmib ministeerium vastava lepingu Maaelu Edendamise SA-ga.

Euroopa Kalandusfondi seirekomisjoni koosseisu kuuluvad asjaomaste ministeeriumide ja teiste avalike institutsioonide esindajad, valitsusväliste organisatsioonide esindajad, teadlased ja sektori esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles