Mida peaks ettevõtja järeldama klientide Facebooki meeldimistest?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseas vesteldakse tööajal Facebookis.
Muuseas vesteldakse tööajal Facebookis. Foto: SCANPIX

Forbes Insightsi uuring näitab, et turundusjuhid loevad sotsiaalmeediast välja suuremat huvitatust ja tähelepanu, kui tarbijad tegelikult seal kaubamärkidele ja ettevõtetele pööravad.

Uuringu aluseks oli 250 turundusjuhi ja 2000 tarbija küsitlus USAs, vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb. Teisisõnu, mida peaksid ettevõtted säutsudest ja Facebooki meeldimistest tegelikult järeldama ning milline on mõju äritulemustele?

Fookuses oli ka turunduseelarve prioriteetide problemaatika – millises kanalis ja kui palju kulutada.

Uuringu peamised järeldused on järgnevad:

  • Enamus ettevõtetest kasutab sotsiaalmeediat tarbijate kaasamiseks ning ka mõõdab tegevuste tulemuslikkust. Mida suurem ettevõte, seda täpsem analüüs.
  • Turundusjuhid loevad sotsiaalmeedia mõõdikutest välja suuremat tarbijate kaasatust, kui tarbijad ise arvavad. Näiteks Facebooki meeldimised ei pruugi mõjutada müüki.
  • Suurimad erinevused turundusjuhtide ja tarbijate vahel puudutavad jojaalsusprogramme, allahindlusi ja viimaste kasutamise määra.
  • Turundusjuhtide püüdlused teha klientidele sotsiaalmeedias individuaalseid pakkumisi kannavad vähe vilja.
  • Just nooremad tarbijad pööravad kaubamärkidele rohkem tähelepanu, kuid see ei too automaatselt kaasa nende huvi ja kaasatust.
  • Kuigi sotsiaalmeedia mõõdikud hindavad tarbijate huvi üle, siis puudutab see rohkem vanemat, kui nooremat põlvkonda. Viimaste puhul puuduvad sisuliselt alternatiivsed võimalused kaasatuse hindamiseks.

55 protsenti turundusjuhtidest peab Facebooki meeldimisi tarbijate kaasatuse indikaatoriks, sellal kui vaid kolmandik klientidest omistab sellele sama tähendust. Oluline erinevus joonistub välja vanusegruppide siseselt. Näiteks 23 protsenti 18-24 aastatest tarbijatest jälgib kaubamärgi postitusi, samas kui 55-stest vanemate seas on neid vaid 3 protsenti.

Turunduseelarve osas on saabunud läbimurre. Enamus küsitletutest investeeris juba täna enamuse rahast sotsiaalmeediasse ja digikanalitesse ning see suund tulevikus vaid kasvab. Vähemkasutatud platvorm on mobiiliaplikatsioonid, kust võib oodata veel suuremat kasvu.

Suured vahed on ka tarbijate soovide ja turundusjuhtide arvamuste osas. 85 protsenti klientidest otsisid allahindlusi, sellal kui vaid 45 protsenti turundusjuhtidest pidas seda tähtsaks. Samasugune vahe oli kliendikaartide ning lojaalsusprogrammide puhul: 80 vs 44 protsenti. Ettevõtete seisukohast on loomulikult eesmärk korduvost, mitte kliendi pidev allahindlusega meelitamine. Teisalt võib tarbijate püsimatust interpreteerida ka vastupidiselt – orienteerumine püsikliendile ei pruugi anda loodetut tulemust.

Viimast kinnitab asjaolu, et näiteks sotsiaalmeedias toimuvale diskussioonile omistavad tähendust vaid 24 protsenti tarbijatest võrdluses 58 protsenti turundusjuhtidega. Klientidele meeldib hoopis huumor: 67 protsenti neist pöörab reklaamile tähelepanu kui see on naljakas, kuid vaid 14 protsenti ettevõtetest kasutavad reklaamides teadlikult huumorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles