Riik soovitas Ericssonile ebaseaduslikku toetust

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ericssoni tehase avamine Tallinnas.
Ericssoni tehase avamine Tallinnas. Foto: Ericsson Eesti

2009. aastal 30 miljoni euroga osa Elcoteqi Tallinna tootmisest ostnud Rootsi telekommunikatsiooniseadmete tootja Ericsson peab rahandusministeeriumi auditi kohaselt tagasi maksma 1,2 miljonit eurot toetust, mille EAS ettevõttele riigiabi reeglit eirates andis.

Tegemist on ühe projektiga 61st, millest Postimees hiljuti kirjutas, millele jagati toetusi reegleid rikkudes.

Auditi kohaselt pidas Ericsson Eestisse laienedes EASiga läbirääkimisi, et saada toetust oma Eestisse tehtavatele investeeringutele. Sihtasutus nõustus firmale andma kokku ligi 1,2 miljonit eurot, mille eest soetati uue põlvkonna tootmisliinid ning tarkvara. Kokku investeeris Rootsi firma 4,7 miljonit eurot.

Ent kuna Ericsson alustas raha paigutamisega juba varem kui raha laekus, rikkus ettevõte riigiabi reeglit, mis ütleb, et investeering peab toimuma pärast toetuse saamist.

«Sellise tegevusega on eiratud Euroopa Komisjoni määruse (EÜ) nr 800/2008 artiklis 8 punktis 2 sätestatud nõudeid ning seega puudub abil ergutav mõju,» seisab kirjas auditis.

Rahandusministeerium soovitab nüüd riigil raha tagasi küsida.

Probleemile lisab vürtsi see, et Ericsson käitus vastavalt juhistele, mille EAS ettevõttele andis, seega soovitas sihtasutus ise riigiabi reeglit rikkuda, selgub auditist.

«Täiendavate toimingute käigus on selgunud, et rakendusüksus (EAS – toim) on oma 17.12.2009 toetuse saajale saadetud e-kirjas soovitanud tellimused seadmete soetamiseks ära teha ning taotluse esitamise järgsesse aega jätta üksnes arve esitamine müüja poolt ning selle maksmine. Toetuse saaja on vastavalt rakendusüksuse soovitusele ka käitunud, kuigi selline tegevus on vastuolus nii Euroopa Komisjoni käsitluse kui ka Eesti siseriiklike õigusaktidega,» märgivad rahandusministeeriumi ametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles