OECD prognoosib Eestile eurotsooni keskmisest oluliselt kõrgemat majanduskasvu

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OECD peasekretär Angel Gurria Tallinnas
OECD peasekretär Angel Gurria Tallinnas Foto: Peeter Langovits

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) prognoosib värskes sügisprognoosis  Eesti majanduskasvuks aastatel 2012-2014 vastavalt 3,1, 3,7 ja 3,4 protsenti, mis ületab oluliselt veel järgmisel aastal majanduslanguses oleva eurotsooni kasvuväljavaateid.

Euroopa ühisraha kasutavate riikide keskmine kasv on OECD nägemusel sel aastal -0,4 protsenti, tuleval aastal -0,1 protsenti ja 2014. aastal 1,3 protsenti.

OECD märgib raportis, et 2013. aastal Eesti majanduskasv kiireneb, sest välistingimuste paranemine turgutab eksporti. OECD märgib, et samaaegselt avaliku sektori investeeringute vähenemisega kasvavad erainvesteeringud, mida veavad energia- ja transporditaristu uuendusse tehtavad rahapaigutused.

OECD märgib, et Eesti tarbimist veab tööhõive ja palgakasv. Hinnatõusu peaks OECD hinnangul pidurdama toorainehindade langus, vaatamata sellele, et siseriiklikud hinnasurved tugevnevad. Inflatsiooniks ootab OECD sel aastal 4,3 protsenit ning kahel järgneval aastal vastavalt 3,3 ka 2,8 protsenti.

OECD märgib, et Eesti eelarvepositsioon on hea, kuid nende hinnangul peaks riigil olema pikaajaline eelarvekulutuste piir ehk lagi.  Samuti peaks Eesti panustama tööjõuturgu ning elukestvasse õppesse, saamaks üle olukorrast, kus inimestel ei ole tööjõuturul vajaminevaid oskusi.

Eesti töötuse määr on OECD prognoosi kohaselt tänavu 9,9 protsenti ning väheneb kahel järgneval aastal vastavalt 9,1 ja 8,7 protsendi tasemele

Rahandusministeeriumi teatel on võrreldes nende viimase prognoosiga  OECD hinnang Eesti selle ja järgmise aasta majanduskasvule vastavalt 0,9 ning 0,7 protsendipunkti optimistlikum. Kõrgem hinnang tuleneb asjaolust, et rahandusministeeriumi suvise prognoosi tegemisele järgnenud majandusarengud on analüütikuid positiivselt üllatanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles