Palgakasvu veavad info-, kinnisvara- ja teenindussektor

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihttööliste arv on hakanud vähenema.
Lihttööliste arv on hakanud vähenema. Foto: Tairo Lutter

«Järgmistel kvartalitel on oodata palkade kasvamist sarnases tempos ning kasv jätkub valdavalt siseturule suunatud valdkondades,» ütles rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Pille Mihkelson.

«Kolmandas kvartalis kiirenes keskmise palga kasv võrreldes varasema kolme kuuga ja sarnaselt  möödunud kvartalitega oli kiirem kasv siseturule suunatud erasektori tegevusaladel,» rääkis Mihkelson. «Enam suurenesid sissetulekud info ja side, kinnisvara ning muudes teenindavates valdkondades, vastavalt 11,9, 10,2 ja 14,4 protsenti. Info ja side tegevusalal on keskmisest kõrgem palgakasv seotud püsiva nõudlusega kõrgelt kvalifitseeritud spetsialistide järele. Kinnisvaras võimaldab töötajate palkasid tõsta ettevõtete käivete jätkuv kasv.»

Keskmine palk vähenes eelmise aasta sama ajaga võrreldes vaid veonduses ja laonduses (0,9 protsenti).  Seda mõjutas kaubavoogude vähenemisest tulenev logistika töömahtude langus. Tegevusalade lõikes on keskmine palk võrreldes buumi tipuga 2008. aastal madalam vaid avalikus halduses, veonduses ja laonduses ning muudel teenindavatel tegevustel.

Mihkelsoni sõnul on kvalifitseeritud spetsialistide vähesuse tõttu mitmetel tegevusaladel hõive kasvu võimalused piiratud, mis omakorda toetab palgatõusu neil tegevusaladel. «Viimastel kvartalitel paistab silma lihttööliste arvu oluline vähenemine ning kvalifitseeritud töötajate osakaalu suurenemine, mis viitab trendile, et Eestis tehakse aina enam kõrgema lisandväärtusega tööd,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles