S&P: Swedbank ja SEB võivad tänavu kahjumisse jääda

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki kontor.
Swedbanki kontor. Foto: SCANPIX

Rootsi Swedbank ja SEB võivad tänavu esimest korda viimase 15 aasta jooksul kahjumisse jääda, sest laenukahjud ja provisjonid ületavad tulusid, arvavad reitinguagentuuri Standard & Poor's analüütikud.

Swedbanki ja SEB finantstulemused on nende Baltikumi üksuste tegevusest haavatavad, tõdesid S&P analüütikud Louise Lundberg ja Miguel Pintado Bloombergile antud intervjuus.
Mõlemad pangad võivad tänavu jääda mõõdukasse kahjumisse, sest laenukahjumid ning võimalike laenukahjude provisjonid võivad olla suuremad teenitavast kasumist, ütlesid nad.
Swedbanki ja SEB tegevuskahjumid tulenevad pankade Eesti, Läti ja Leedu üksustest. Swedbanki laenuportfellist moodustavad Balti riikides antud laenud 17 protsenti ja SEB-l 12 protsenti.

Eelmisel aastal oli SEB tegevuskasum 12,5 miljardit Rootsi krooni ja Swedbankil 13,8 miljardit. SEB laenukahjum oli 3,27 miljardit Rootsi krooni ning Swedbankil 3,16 miljardit.
Nii SEB pressiesindaja Elisabeth Lennhede kui tema Swedbanki ametivend Anna Sundblad keeldusid Standard ja Poor'si nägemust kommenteerimast.

Lundbergi sõnul laenumahud Balti riikides järgnevatel aastatel majanduslanguse ning palkade vähenemise tõttu ei kasva või isegi kahanevad. S&P prognooside kohaselt on majanduslangus Lätis tänavu 12 protsenti ning Leedus 9 protsenti.
S&P analüütikute sõnutsi Swedbank ja SEB Balti riikidest lahkuda ei kavatse, peamiselt seetõttu, et võimalikud tulevaste perioodide kahjumid tuleks müügihinda sisse arvestada ning lisaks finantseeritakse Balti üksusi Stockholmist. Kui rasked ajad mööda saavad, on Balti riikidel suur potentsiaal, märkis Lundberg.

S&P on andnud negatiivse väljavaate Swedbanki, SEB, Danske Panga ja Norra DNB NOR ASA krediidireitingutele. Stabiilse väljavaate on reitinguagentuur andnud Põhjamaade suurimale laenuandjale Norde Pangale ja Svenska Handelsbankenile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles