Swed: tööhõive buumieelsel tasemel, palgakasv on võimalik

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palgatõus
Palgatõus Foto: SCANPIX

Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla ütles täna avaldatud keskmise palgakasvu numbreid kommenteerides, et lähitulevikus on võimalik palgasurve väike kasv, sest tööhõive on juba jõudnud buumieelsele tasemele.

«Viimase viie kvartali jooksul on nii aastane nominaalne kui ka reaalne palgakasv püsinud suhteliselt stabiilsena, vastavalt kuue ja kahe protsendi taseme lähedal. Võrreldes 2008nda aasta tipuga on reaalpalgad siiski veel ca 4 protsenti võrra madalamad,» ütles Tamla. «Kui tööhõive kasv oli III kvartalis kõige kiirem siseturule orienteeritud sektorites, siis tugevnenud palgasurvete märke nendes sektorites veel ei paistnud.»

Tamla sõnul oli ekspordile orienteeritud töötleva tööstuse palgakasv endiselt keskmisest kiirem ja see on majanduse konkurentsivõime aspektist positiivne märk, sest eksportiv tööstus ei ole sunnitud töötajate hoidmise nimel siseturu sektorite palgatõusuga kaasa minema. «Lisaks pöördus III kvartalis taas tasakaalu tootluse ja palgakasvu omavaheline suhe - esialgsetel andmetel kasvas töötaja kohta loodud lisandväärtus palkadest natuke kiiremini,» ütles Tamla. «Tööhõive on juba jõudnud buumieelsele tasemele, kus suur osa kvalifitseeritud tööjõust on tõenäoliselt töökoha leidnud. Lisaks on viimased signaalid avalikust sektorist viitamas riigitöötajate palkade kasvule.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles