Priit Kongo: Eesti e-tiiger on tilgutite all

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Net Groupi juhatuse esimees Priit Kongo.
Net Groupi juhatuse esimees Priit Kongo. Foto: Liis Treimann

Tarkvarafirma Net Group tegevjuht Priit Kongo rääkis tänasel pressiüritusel, et Eestisse IT-ministri töökoha loomine oleks vaid sammuks Eesti tilgutite all oleva e-tiigri elus hoidmisel, reaalsed lahendused tekkinud probleemidele seisavad aga mujal.

Kongo hinnangul on Eesti IT-sektoris mitmeid probleeme ning liialt ollakse kinni jäädud stereotüüpidesse.

«Eestis on olemas toimiv e-riik, kuid maailmas seda keegi ei tea ning globaalne statistika seda ka ei näita,» ütles ta, viidates Praxise uuringule, mille järgi on Eesti online-teenuste kvaliteediindeksi järgi maailmas alles 20. kohal.

Eriti kehval positsioonil asub Eestil interaktiivse info ja kahesuunalise info liikumise näitajate poolest.

«Riik ei ole erinevaid e-lahendusi kasutajatele piisavalt hästi lahti seletanud ning mugavaks teinud,» väitis ta, lisades, et ka mitmete ministeeriumite veebikeskkonnad on ajahambale jalgu jäänud.

Kongo leidis, et Eesti e-tiigrit suudab äratada vaid erasektori valmislahenduste eksport ehk IT-lahenduste tootestamine ja litsentside müümine.

«Hetkel on Eestil väga vähe IT-alaseid litsentseeritavaid tooteid, ainult «tagumikutunde» müües me aga kaugele ei jõua,» ütles ta.

Net Groupi tegevjuhi hinnangul on Eesti e-riigi lahendusi raske eksportida, kuna need on tihti riigispetsiifilised ning ei sobi tihti kohaliku seadusandlusega, see aga tähendab, et need tuleb kohapeal nullist üles ehitada.

Eesti e-riigi teenuste edukast ekspordist suutis Kongo välja tuua ainult kaks positiivset näidet - Nortali poolt e-maksuameti süsteemide juurutamine Aafrikas ning X-tee tutvustamine Aserbaidžaanis.

Net Group müüs kevadel oma infrastruktuuriüksuse Põhjamaade suurimale IT-kontsernile Atea ning jätkab tarkvaraarenduse ja müügi suunal. Ettevõte plaanib lähiaastatel kasvatada oma aastakäibe 13 miljoni euroni ning töötajate arvu pea kolmekordseks ehk 120 inimeseni.

Kuigi Eesti IT-sektorit kummitab juba aastaid tööjõupõud, loodab Kongo tekitatavad töökohad täita siiski kohalikega, panustades seejuures tudengite värbamisele läbi ettevõtte praktikaprogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles