Eesti Gaas ehitab kontorisse elektrijaama

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitoru
Gaasitoru Foto: Priit Simson

Eesti Gaas ehitab oma kontorisse Tallinnas väikese soojuselektrijaama, milles maagaasist toodab soojust ja elektrit enda hoone tarbeks.

Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov ütles, et firma paigaldab kontorisse 15 kW võimsusega koostootmisjaama.

«Tarbijad peaksid ise elektrit tootma, sest siis saab elektrit soodsamalt kui võrgust ostes,» rääkis Kotov.

Kodune või kontorisse paigaldatud elektrijaam varustab hoonet otse ega pea tasuma aina kallimaks muutuvaid võrgutasusid. Kuigi elektrijaam töötab gaasil, mis on suhteliselt kallis, siis ülekandetasude puudumisega on selles toodetud energia konkurentsivõimeline.

«Mida rohkem elektrijaamu, seda parem on kogu riigi varustuskindlus,» ütles Kotov. «Riik võiks soosida tarbijate oma elektritootmist, aga selleks ei ole vaja subsiidiumeid, vaid piisaks kahest asjast. Esiteks kaotada kohustuslikud kaugküttepiirkonnad ja lihtsustades bürokraatiat.»

Kotov arvas, et kui osta elektrijaam Euroopast, siis peaks kaua aega kuluma selleks, et tõestada selle sobivust Eesti elektrivõrku.

«Riik peaks kehtestama reegli, et väikese elektrijaama paberimajanduse kordaajamine ei tohiks kauem aega võtta kui üks kuu,» ütles Kotov.

Raul Kotov esines Äripäeva ja advokaadibüroo Glimstedti seminaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles